Kako je izgledalo detinjstvo Isusa Hrista? Rukopis star 2000 godina napokon dešifrovan i otkriva sve

Istraživači sa Teološkog fakulteta Humbolt univerziteta, dešifrovali su rukopis star dve hiljade godina o Isusovom detinjstvu. Ovo je njihovo otkriće.

Zanimljivosti
11:18h
Kako je izgledalo detinjstvo Isusa Hrista? Rukopis star 2000 godina napokon dešifrovan i otkriva sve
Foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia

Najranija poznata kopija neverovatne priče o Isusu koji je izveo čudo dok je bio dete, otkrivena je zapisana na jednom staroegipatskom rukopisu.

Papirus star 2 hiljade godina(materijal koji je prethodio papiru koji se pravio od trske)priča manje poznatu priču o "oživljavanju vrabaca", koja kaže da je petogodišnji Mesija pretvorio glinene vrapce u žive ptice. Priča se drugačije naziva i "drugo čudo".

Loš rukopis na papirusu naveo je istraživače da veruju da je verovatno napisan kao deo vežbe u školi ili verskoj zajednici u Egiptu u 4. ili 5. veku, u vremenu kada je vladalo hrišćanstvo.

Fragment papirusa
Fragment papirusa foto: Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg/PD

Smatra se da je originalna priča o Isusovom čudu napisana oko 2. veka kao deo Tominog jevanđelja o Isusovom detinjstvu, knjige koja detaljno opisuje Isusa iz nazaretske mladosti, i koja je na kraju isključena iz Biblije.

Ali do ovog otkrića, najraniji pisani primer jevanđelja bio je iz 11. veka.

Do sada je papirus ležao neprimećen u Hamburškoj državnoj i univerzitetskoj biblioteci u Nemačkoj.

Stručnjaci su rekli da su naišli na papiruse dok su analizirali rukopise i primetili Isusovo ime u tekstu.

"Mislilo se da je to deo svakodnevnog dokumenta, kao što je privatno pismo ili lista za kupovinu, jer rukopis deluje tako nespretno", rekao je dr Lajoš Berkes, koistraživač i predavač na Teološkom fakultetu Humbolt univerziteta u saopštenju za javnost.

Isus Hrist
foto: Profimedia

"Prvo smo primetili reč "Isus" u tekstu. Zatim smo ga, upoređujući ga sa brojnim drugim digitalizovanim papirusima, dešifrovali slovo po slovo i brzo shvatili da to ne može biti svakodnevni dokument", stoji u saopštenju za javnost.

"Naši nalazi o ovoj kasnoantičkoj grčkoj kopiji dela, potvrđuju trenutnu procenu da je Jevanđelje iz detinjstva po Tomi prvobitno napisano na grčkom", kaže Gabrijel Noki Macedo sa Univerziteta u Liježu.

Jevanđelje od detinjstva po Tomi opisuje Isusov život od pete do 12. godine i napisano je tokom 2. veka kao način da se popune praznine u njegovoj mladosti.

Vaskrs, Uskrs, Raspeće, Isus Hrist, Veliki Petak
foto: Profimedia

No, ovo jevanđelje je izostavljeno iz Biblije jer se smatralo da je neautentično.

Biblija je takođe imala za cilj da se fokusira isključivo na Isusovu službu, čuda i ono što je dovelo do njegove smrti na krstu.

Po toj priči, Isus je imao samo pet godina i igrao se u potoku dok je pravio 12 vrabaca od meke gline u mulju korita reke.

Kada je njegov otac Josif, primetio šta radi, izgrdi Isusa i pita ga zašto bi pravio nešto od gline na Šabat (Sveti dan odmora i bogosluženja).

Kao odgovor, "Isus naređuje glinenim figurama da "polete kao žive ptice", što i učiniše", rekao je profesor Macedo u saopštenju za javnost.

Fragment papirusa je imao deset sa pet centimetara i sadržao je ukupno 13 redova popularne verske priče iz Jevanđelja po Tomi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs