Nesrećni život žene Oskara Vajlda: Volela ga kao Boga, a on je bio lud od ljubavi za muškarcem

Konstansa i Oskar bili su toliko zaljubljeni i srećni da su mislili kako će živeti zajedno do kraja života, a onda se pojavio on

Zanimljivosti
09:03h
Nesrećni život žene Oskara Vajlda: Volela ga kao Boga, a on je bio lud od ljubavi za muškarcem
Foto: Wikipedia

Konstans Lojd bila je moderna mlada žena koja nije imala granicu, sve dok nije osetila ljudu ljubav prema Oskaru Vajldu. Njihova veza i brak trajali su kratko, samo 10 godina i tokom te decenije desilo se sve što se dvoma ljudima može desiti.

"Biću tvoja ljubavnica do groba," rekla je ona u pismima mužu, dok joj je on odgovorio: "Bez tebe nisam potpun".

Oskar je bio toliko lud od ljubavi da je svoju karijeru stopirao kako bi pomogao Konstansi koja se borila za prava žena. Svoje drugove je terao da se žene, pričajući da je bračni život bajka. A onda se desio lord Alfred Daglas, čovek zbog kojeg je Oskar Vajld napustio brak, ženu i decu.

Bila je to 1891. godina kada je Konstans upoznala ljubavnika svog muža koji je došao kod njih u kućnu posetu. Vajld je već neko vreme živeo po hotelima i Konstansa je sigurno morala znati šta se dešava. Uostalom, od rođenja njihovog drugog sina njih dvoje skoro da nisu ni imali seks.

Oskar Vajld
foto: Profimedia

Konstans i Oskar su delili život sve veće javne slave i domaće tuge. Par je dobio dvoje dece odmah nakon venčanja, ali kako je Konstans naporno radila tokom druge trudnoće, Oskar je počeo da preispituje romantičnu i seksualnu prirodu njihovog zajedničkog života. Napisao je prijatelju:

"Postoje romantična sećanja, a postoji i želja za romantikom — to je sve. Naši najvatreniji trenuci ekstaze su samo senke onoga što smo negde drugde osetili, ili onoga što jednog dana čeznemo da osetimo... Ponekad mislim da je umetnički život dugo i lepo samoubistvo, i žao mi je što je tako."

Konstans je postala šampion reforme odevanja i figura Oskarovog novog ženskog časopisa, u kojem se zalagao da „treba da zauzmemo širi opseg, kao i visoko stanovište, i da se bavimo ne samo onim što žene nose, već i onim što misle i šta osećaju.” Manje velikodušni obožavaoci videli su Konstans kao fanatika, koja je umela da gurne nos u bilo koju stvar koja je bila u modi, od glasanja za žene do spiritualizma.

Možda su njena interesovanja bila široka jer za razliku od konvencionalne udate žene tog vremena, nije živela samo jedan život, sa jednom posvećenošću kući i domu. Oskar ju je naučio putevima podeljene ljubavi, koliko god to bilo oslobađajuće ili bolno.

Konstansa sa sinom Ćirilom
Konstansa sa sinom Ćirilomfoto: Wikipedia

Propast Oskara Vajlda

Oskar je upoznao lorda Alfreda Daglasa i zaljubio se u njega. Upustio se u ljubavnu aferu i spoznao svoju homoseksualnost. Postao je alkoholičar, a time i njegova slava polako se gasi.

Zbog "nakaznog" ponašanja, kako su to nazvali u njegovo vreme, osuđen je na dve godine prisilnog rada. Zapravo bio je osuđen zbog homoseksualnosti.

Njegova propast dogodila se naglo, jer je samo početkom 1895. godine važio za najpopularnijeg umetnika svog vremena, omiljen novinar, najpopularniji komediograf, njegova drama „Važno je zvati se Ernest“ rasprodata je mesecima unapred, sve je bilo na svom mestu u njegovoj karijeri, a onda doživljava nagli nezapamćen pad.

Oskar Vajld
foto: Profimedia

Samo par sedmica posle Vajld je bio na samom dnu, osiromašen, progonjen, strpan u zatvor, izopšten iz društva.

Kada je osuđen i strpan u zatvor, Konstans je promenila prezime sebi i deci u Holand, kako bi se odvojila od skandala koji je nosilo prezime Vajld. Par se nikad nije razveo, a Konstansa je primorala Oskara da se odrekne roditeljskih prava. Sa sinovima se preselila u Švajcarsku i njih dvojica nikad više nisu videli svog oca.

Kada je Oskar pušten iz zatvora, Konstansa je odbijala da mu pošalje novac i s njim stupi u kontakt.

Oskar Vajld je 1900. oboleo od meningitisa. Umro je 30. novembra iste godine u samoći u siromaštvu. Njegove zadnje reči bile su: „Ili ove tapete odlaze, ili ja“. Zato što je svoje zadnje dane proveo u skromnom, neuređenom hotelu.

Tragična smrt nesrećne gospođe Vajld

Konstansa je umrla dve godine pre Oskara i to pet dana nakon što je operisana. Sumnja se da je njena smrt došla kao posledica oštećenja kičme ali i sifilisa koji joj je muž preneo.

Priča se da se Konstans lečila kod sumnjivih doktora, a da je operisana zbog mioma na materici, dok su komplikacije prilikom operacije bile tolike da je nesrećna žena preminula.

Sahranjena je u Italiji na Monumentalnom groblju, dok je njen muž sahranjen u Parizu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs