5 stvari koje su ženama u Severnoj Koreji strogo zabranjene: Zbog jedne im menstruacije dođu kao najveća kazna

Saznajte kojih 5 stvari su ženama u Severnoj Koreji strogo zabranjene.

Zanimljivosti
5 stvari koje su ženama u Severnoj Koreji strogo zabranjene: Zbog jedne im menstruacije dođu kao najveća kazna
Foto: Profimedia

Zvanično nazvana Demokratska Narodna Republika Koreja, Severna Koreja dugo je bila izvor intriga.

Način na koji se žene doživljavaju veoma varira, u zavisnosti od njihovog statusa i uloga. U patrijahalnom sistemu postoji jasno definisana hijerarhija koja rangira muškarce iznad žena i ograničava aktivnosti žena. Način na koji se žene doživljavaju u Severnoj Koreji je bio pod velikim uticajem i konfučijanskog patrijarhalnog sistema i ideologija džučea pokojnog Kim Il Sunga.

Severna Koreja
foto: Profimedia

1. Frizure

Zanimljivo je da žene mogu birati između samo 15 frizura koje je odobrila vlada dok neudate žene moraju imati kratku kosu.

2. Plave farmerke i zapadnjačka moda pod strogom zabranom

Severnokorejski lider Kim Džong Un je zabranio farmerke i još neku zapadnjačku odeću u dve regije koje se graniče s Kinom. Pjongjang na taj način pokušava da se bori protiv uticaja zapadnjačke kulture, koja u zemlju prodire od suseda.

3. Higijenski ulošci

Ulošci i tamponi za jednokratnu upotrebu uopšte se ne prodaju u Severnoj Koreji. Žene koriste uloške za višekratnu upotrebu.

4. Dizajnerska obuća

Ako slučajno nameravate da u Severnoj Koreji potražite cipele Manolo Blanik ili neki drugi poznati brend – moramo vas razočarati. Dizajnerske cipele ovde nisu dostupne, sa izuzetkom regiona koji se graniče s Kinom, gde možete kupiti cipele sa visokom štiklom kineske proizvodnje.

5. Posao iz snova

Žene uglavnom rade poslove saobraćajnih policajaca. Uglavnom se biraju one koje su atraktivne i visoke, a zanimljivo je da postoji i fan-sajt posvećen ženama koje su saobraćajni policajci u glavnom gradu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs