Daleko smo napredovali od tada

Bizarna medicinska verovanja: Seks sa devicom leči sifilis, krv šišmiša vraća vid!

U renesansnoj Evropi se verovalo da jedenje ljudskog mesa pomaže u olakšavanju simptoma raznih bolesti - od epilepsije do mučnine i prehlade
Zanimljivosti
04:46h Autor:
Bizarna medicinska verovanja: Seks sa devicom leči sifilis, krv šišmiša vraća vid!
Foto: Thinkstock

Bavljenje medicinom tokom istorije je često zahtevalo znanja i ideje koje bi se danas lako mogli povezati s vudu praksom ili čak "veštičijim" poslom. Danas, pak, možemo da se smejemo i čudimo našim precima i njihovim bizarnim lekovima kroz neke od najluđih medicinskih verovanja u istoriji.

1.Pantljičare za mršavljenje

Pre stotinak godina, društvom je zavladao ideal vitkosti, a zbog toga su žene pribegavale raznim brzinskim rešenjima. Farmaceutske kompanije su osmislile "lek" za to - pilule u koje su ubacili larve pantljičara. Trebalo je neko vreme da otkriju da pantljičare nisu siguran i efikasan način mršavljenja, a nuspojave su proliv, nedostatak vitamina i nesanica.

2. Krv šišmiša vraća vid

Vlažna klima oko reke Nil, kao i manjak higijene, uticao je na česte slučajeve očnih infekcija kod starih Egipćana, a jedna od posledica je bila i slepilo. Kako bi se s time borili, osmislili su zanimljiv lek - kapanje krvi šišmiša u svoje oči. Koliko god ludo zvučalo, ideja nije toliko nelogična, jer se smatralo da ove životinje imaju odličan noćni vid.

Koja su naša najčudnija verovanja saznajte OVDE.

3. Seks s devicom leči sifilis

U 16. veku sifilis je predstavljao veliki problem u celoj Evropi. Nakon što su ustanovili da se prenosi polnim putem, počeli su da veruju da "devičanska čistoća" može da bude neka vrsta protivleka. Tako su u ranom 19. veku device bile "tražena roba" iz čistih medicinskih razloga, a problem u toj metodi je doprinos daljem širenju bolesti.

4. Kanibalizam je univerzalni lek

U renesansnoj Evropi se verovalo da jedenje ljudskog mesa pomaže u olakšavanju simptoma raznih bolesti - od epilepsije do mučnine i prehlade. Postoje i sačuvani recepti za pripremu napitaka od ljudske krvi, a veruje se da evropski kanibalizam potiče još od drevnih Grka i Rimljana. Prvo su se jeli ostaci praha ukradenih egipatskih mumija, potom tela mrtvih prosjaka, a kasnije i prah mlevenih lobanja.

5. Žene imaju pokretne materice

Uverenje da materica luta po utrobi potiče iz doba starih Grka, koji su smatrali da ona putuje sledeći dobre mirise i da beži od loših. Takva lutanja materice navodno su uzrokovala niz fizičkih i emocionalnih tegoba za žene, uključujući i histeriju. Simptomi histerije su bili pospanost, glavobolja, vrtoglavica i gorušica, a moguća rešenja stanja je bilo "mamljenje" putujuće materice umetanjem mirisnih vaginalnih čepića, ili pak teranje materice prema dole gutanjem nečeg s odbojnim mirisom - uključujući i izmet. Koncept lutajuće materice nestao je u doba prosvetiteljstva.

6. Penis je uzgajan

Prema grčkoj teoriji, kako je svet sastavljen od četiri elementa - zemlje, vazduha, vode i vatre, tako postoje četiri odgovarajuća stanja ljudskog tela - hladno, suvo, vlažno i toplo. Verovalo se da muškarci imaju topla i suva tela, što je omogućilo rast penisa na njima, dok žene imaju hladna i vlažna tela, pa je nastala vagina.

Kako je nedavno jedna Kolumbijka završila u bolnici jer je koristila krompir kao kontracepciju saznajte OVDE.

7. Paukova mreža protiv malarije

Pre nekoliko stotina godina, dijagnoza malarije je bila poput smrtne presude s visokom smrtnošću i bez efikasnog leka. Pre otkrića moderne medicine, jedan od popularnih lekova je bilo jedenje svilenkastih niti paukove mreže koje su se pakovale u tablete. Osim samih mreža, u tabletama bi neretko završio i pokoji pauk. Nakon otkrića delotvornosti kinina, paukove mreže se nakon 16. veka više nisu "uzimale" oralno.

8. Pušenje leči astmu i rak

Nakon dolaska u Ameriku, Evropljani su otkrili duvan koji su domoroci pušili tokom verskih svečanosti. Deo duvana su doneli i u Evropu, a do sredine 16. veka, verovali su da pušenje može da izleči razne bolesti. Lekar Nikolas Monardes tvrdio je da pušenje duvana leči astmu i rak, a to verovanje se održalo čak do 1920-ih.

OVDE pročitajte koja sva sujeverja postoje i koja su njihova značenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs