PLEME U KOJEM TETKA SPAVA SA MLADOŽENJOM: Devojčicama SAKATE genitalije zbog ŠOK RAZLOGA

Pleme u kojem tetka spava sa budućim mladoženjom ima neverovatne običaje.

Zanimljivosti
17:25h
PLEME U KOJEM TETKA SPAVA SA MLADOŽENJOM: Devojčicama SAKATE genitalije zbog ŠOK RAZLOGA
Foto: Printscreen Youtube/ iDEASCOPE MEDIA

Pleme Baniankole je jedna od najvećih etničkih grupa u Ugandi, a poznata su po svojoj jedinstvenoj kulturi i običajima. Uglavnom se nalaze u zapadnom delu zemlje, posebno u okruzima Mbarara, Bušenji i Ntungamo. Baniankole su pastirska zajednica koja se za prihode oslanja na poljoprivredu i stočarstvo.

Jedan od najznačajnijih kulturnih aspekata plemena Baniankole je njihova stočarska tradicija. Baniankole su poznate po svojim stadima goveda dugoroge Ankole, koje su veoma cenjene zbog svog mesa, mleka i kože. Goveda se smatraju simbolom bogatstva i statusa u kulturi Baniankole, a veličina glave osobe određuje njihov društveni položaj u zajednici.

Pleme Baniankole ima snažan osećaj zajedništva i pridaje veliku vrednost tradicionalnim običajima i praksi. Jedna takva tradicija je obred prelaska Baniankole, koji uključuje obrezivanje za dečake i sakaćenje ženskih genitalija za devojčice.

Dok je sakaćenje ženskih genitalija sada ilegalno u Ugandi, praksa je još uvek rasprostranjena u nekim delovima zemlje, uključujući zajednicu Baniankole. Još jedan značajan aspekt kulture Baniankole je njihova muzika i ples. Pleme ima nekoliko tradicionalnih plesova, uključujući Runiege, ples visoke energije koji izvode muškarci, i Ekitaguriro, graciozan ples koji izvode žene. Baniankole takođe ima bogatu usmenu tradiciju, sa mnogo tradicionalnih priča, pesama i poslovica koje se prenose kroz generacije.

Pleme Baniankol
foto: Printscreen Youtube/ Ankore Online Media

Obavezni intimni kontakt sa tetkom neveste u Ugandi

Pleme Banuankor u Ugandi i dan danas praktikuje običaj koji kod mnogih ljudi izazaiva čuđenje - mladoženja ima intimni kontakt sa tetkom neveste. Na dan venčanja priređuje se gozba u domu neveste na kojoj njen otac treba da zakolje bika, posle toga se priređuje i gozba kod mladoženje.

Pleme Baniankol
foto: Printscreen Youtube/ Ankore Online Media

Ali običaj nalaže da se ovde obave i dva testa koja uključuju tetku. Ona prvo mora da proveri nevinost kod devojke, koji ukoliko ne prođe može da se suoči da kaznom smrću.

Drugi test podrazumeva testiranje seksualne sposobnosti mladoženje tako što ima odnose sa njim, ovo se radi jer tetka mora da proveri da li je budući mladoženja u stanju da napravi potomstvo.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs