NAJBOLESNIJI OBIČAJI PLEMENA U KOJEM DEVOJČICE UDAJU ZA ROĐAKE: Maskirani muškarci jednom godišnje im rade gnusne stvari

U Nigeru je legalno oteti ženu i to je postalo deo njihovog kulta

Lifestyle
22:23h Autor:
NAJBOLESNIJI OBIČAJI PLEMENA U KOJEM DEVOJČICE UDAJU ZA ROĐAKE: Maskirani muškarci jednom godišnje im rade gnusne stvari
Foto: Marco LONGARI / AFP / Profimedia

Standardi i kriterijumi lepote različiti su širom sveta, osim u nomadskom plemenu Vodabe, smeštenom u pustinjskim predelima države Niger, gde žene i devojke procenjuju muškarce na osnovu njihovog izgleda.

Ovo nomadsko pleme je još jedno u nizu (za neke) čudnih običaja koji se praktikuju širom Sahare. Prošle godine, predstavili smo vam priču o Touareg muslimanima, takođe nomadskom plemenu iz Sahare.

Kod njih su muškarci prekriveni, a ženama pripada sva imovina, dok je kod Vodabe plemena naglasak na lepoti.

Vodabe pleme, pleme
foto: Profimedia

U afričkom plemenu Vodabe iz Nigera brakove ugovaraju roditelji još dok su deca mala i to najčešće među rođacima. Međutim jednom godišnje tokom festivala Gervol, muški pripadnici ovog plemena maskiraju se i kradu žene.

Ako otmu ženu, a da ih muž nije video, novopečeni par postaje i društveno priznat. Takvi brakovi se nazivaju brakovima iz ljubavi.

Kako se muškarci sređuju za festival Gervol pogledajte u videu:

Ako ste ikada pomislili da žene provode previše vremena šminkajući se i sređujući se – razmislite još jednom, nakon što čujete da se muškarci Vodabe plemena oblače, spremaju i šminkaju više od tri sata.

Kostimi za specijalno takmičenje lepote koje se održava svake godine pripremaju se tokom cele godine, a moraju biti šareni, čisti, lepi, sa mnoštvom aksesoara, a od boja žuta i razne nijanse plave najviše dominiraju.

Vodabe pleme, pleme
foto: Profimedia

Usne i nos kod muškaraca moraju biti posebno istaknuti, a nakon što se svi procesi završe – muškarci Wodaabe plemena su spremni za izbor lepote. To je deo njihove ratničke tradicije. Prvo parada, ples, pevanje u pustinji – sve kako bi impresionirali žensku populaciju – koja je u ovom slučaju žiri i sudija.

Žene u tom plemenu traže muškarca sa najlepšim licem, najizraženijim crtama, najvišim i najgracioznijim. On mora biti dobro obučen, sa osmehom koji mami osmeh i očima koje sijaju.

I da, ti muškarci se poređaju u red - pokušavaju da impresioniraju ženski žiri.

U plemenu Vodabe cene se tri stvari u životu:

  • Lepota,
  • Stoka,
  • Porodica.

Kao plemenu, osnovna karakteristika im je lojalnost. Za život zarađuju trgujući stokom i mesom, opskrbljujući stotine sela od obale jezera Čad do atlantske obale Senegala, a pored svega toga, moraju biti opsesivno ponosni na svoj izgled. Muškarci i žene ovog plemena u Africi poznati su po svojoj lepoti, a Bororo, kako ih često nazivaju, preferiraju visoke žene i muškarce sa snažnim mišićima, pravim nosovima i besprekornom kožom.

Pleme Vodabe
foto: Mediadrumimages / Trevor Cole / Media Drum World / Profimedia

Posle septembarskih kiša, pre nego što počne godišnja migracija, nomadski klanovi se okupljaju u pustinji, zajedno sa svojim stokom, kako bi proslavili seobu, ali i takmičili se u lepoti. Ova karavanska manifestacija traje i do nekoliko nedelja, a naziva se Gerwol. To je bogata kulturna ceremonija koja obuhvata klanovske sastanke, trke kamila, ples, pevanje i dogovaranje brakova.

Ipak, najvažnije takmičenje na Gerwol festivalu je konkurencija za najlepšeg muškarca svih plemena.

Vodabe pleme, pleme
foto: Profimedia

Vodabe žene se smatraju najimpresivnijim u Zapadnoj Africi, zbog toga su u žiriju. Posmatraju, ocenjuju i komentarišu iz daljine, praveći se stidne - a zapravo su sve suprotno od toga. Pobednik se simbolično naziva "Mister Wodaabe".

Takmičenje je otvoreno za sve oženjene i neoženjene muškarce, a ako pobednik nije oženjen... neudate žene iz žirija mogu ga pozvati na "bliže upoznavanje".

Pobednici Gerwol takmičenja lepote se ritualno pamte godinama kasnije.

Sama ceremonija "prikazivanja" takmičara nije mnogo drugačija od dobro poznatog takmičenja za Miss Sveta. Takmičari se šetaju ispred žirija, želeći ostaviti najbolji utisak.

Ipak, njima je nešto teže, jer ceo dan moraju stajati na jakom suncu, pod uticajem sunca Sahare i specijalnog koktela od fermentiranog drveta, koji ima halucinogeno dejstvo. Tokom dela Yaake plesa - većina njih, dok se trude da ostanu graciozni, zapravo su samo pijani od koktela i lokalne domaće rakije.

Vodabe pleme, pleme
foto: Profimedia

Ovo takmičenje se ipak veoma ozbiljno shvata u zajednici, a neki takmičari idu toliko daleko da ih je teško razlikovati od žena iz plemena. Nomadsko pleme Wodaabe većinski je islamske veroispovesti, a kao i prethodno pomenuto Touareg pleme, dosta odstupa od "tradicionalnog" shvatanja islama i društvenih vrednosti, kao i standarda lepote.

Još zanimljivije, kada se reč "Wodaabe" prevede sa tradicionalnog jezika na one koji su nama poznatiji, to znači "pleme bez tabua".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs