KAD ČUJETE TAJNU DUGOVEČNOSTI NAJSTARIJE NOBELOVKE - NEĆE VAM BITI DOBRO: Ona je radila sve ono što većina nas IZBEGAVA

Niko harizmatičniji nije bio od Rite Levi Montalčini, koja je rekla da se sa 100 godina oseća bolje nego kada joj je bilo 20, a zašto "zato što smo sa 20 svi budale"

Zanimljivosti
Autor:
KAD ČUJETE TAJNU DUGOVEČNOSTI NAJSTARIJE NOBELOVKE - NEĆE VAM BITI DOBRO: Ona je radila sve ono što većina nas IZBEGAVA
Foto: Profimedia

Rita Levi Montalčini je naučnica koja je Nobelovu nagradu za medicinu dobila u 77 godini života. Imala je 104. godine kada je umrla, a do tada njen mozak je bio bistar kao planinski izvor.

Nikad se nije udavala, a nije imala ni dece.

Na dan kada je napunila 100 godina, Rita je rekla novinarima:

"Uprkos tome što sada punim 100 godina, osećam se bolje nego kada mi je bilo 20 godina. Sa 20 godina smo svi takve budale".

Rita Levi Montalčini
foto: Profimedia

U čemu je bila tajna dugovečnosti jednog od najstarijih nobelovaca?

Ispostavilo se da je jednostavno! Nećete kod nje naći savete da hodate najmanje 8 hiljada koraka dnevno, pijete 8 čaša vode itd.

"Ako želiš da doživiš stotu, svaki dan ustaj u 5h, jedi samo jednom dnevno i idi u krevet na vreme. Pred spavanje možeš da pojedeš šolju supe."

Rita Levi-Montalčini nije imala dece, ali nije propustila priliku da komunicira sa svojim brojnim studentima, okružila se prijateljima i volela da pravi zabave. Oni koji su imali sreću da budu među gostima rekli su da su večeri kod ove graciozne žene bile poznate po veselim intelektualnim razgovorima i izvrsnoj kuhinji.

Rita je često ponavljala da je komunikacija sa ljudima dragim njenom srcu najbolji lek protiv starosti.

Rita Levi Montalčini
foto: Profimedia

Imala je delikatan ukus, volela je da se oblači moderno i uvek je izgledala besprekorno. Često ponavljanje da starost dolazi u vreme kada žena više nije zainteresovana za lepu odeću.

Sinjorini Levi-Montalčini često su postavljana pitanja o tajni njenog uspeha i dugovečnosti. Ona je uklopila odgovor u kratku frazu:

"Bez hrane, muža i žaljenja" - Rita Levi-Montalčini.

Takođe je dodala: „Moj život je bogat divnim ljudima, poslom i hobijima. Nikada se nisam osećao usamljeno, nisam se kajala ni zbog čega, i mislim da na mojoj savesti nema teških grehova."

„Tajna života“ za nju je bila da „stalno razmišlja. I nikad ne prestane da misli na sebe."

Nije dočekala svoj 104. rođendan, a otišla je u novogodišnjoj noći, 30. decembra 2012. godine. Samo je legla u krevet i nije se probudila.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs