SAZNAJTE VIŠE

SUMNJALA JE U POSTOJANJE BOGA, A PORODICU NAPUSTILA ZAUVEK: Sve ono što ste znali o MAJCI TEREZI JE - LAŽ

Majka Tereza ​​rođena je avgusta 1910. godine u današnjoj Makedoniji i dobila je ime Agnes Gondža Bojadžiju. Bila je veliki pokrovitelj mira i čovečnosti i ceo svoj život posvetila služenju siromašnima.

Zanimljivosti
Autor:
SUMNJALA JE U POSTOJANJE BOGA, A PORODICU NAPUSTILA ZAUVEK: Sve ono što ste znali o MAJCI TEREZI JE - LAŽ
Majka Tereza, Foto: Profimedia

Majka Tereza ne samo da bi nahranila gladne, već bi se prema svima odnosila sa jednakim poštovanjem. Delimo sa vama neke manje poznate činjenice o njenom životu.

1. Tereza ​​je napustila porodicu sa 18 godina i više se nije vratila. Majka Tereza ​​je napustila dom sa 18 godina i pridružila se Sestrama iz Loreta u Dablinu da bi postala monahinja. Nikada više nije videla svoju porodicu u celom svom životu.

2. Godine 1964. tokom posete Indiji, papa Pavle VI poklonio joj je svoju ceremonijalnu limuzinu kada je ponudila da prikupi novac za koloniju gubavaca. Iako je papu čekala, on je bio impresioniran kada je video njenu posvećenost i ponudio joj se da joj pomogne.

3. Čak je i neko poput nje sa čvrstom verom u Boga iskusio sumnje u njegovo postojanje.

4. Imala je samo 8 godina kada joj je otac umro. Veruje se da su ga otrovali njegovi politički neprijatelji.

Majka Tereza
foto: Profimedia

5. Nakon toga se zbližila sa svojom majkom koja ju je naučila vrednosti služenja siromašnima. Govorila bi joj „Dete moje, nikad ne jedi ni jedan zalogaj osim ako ga ne deliš sa drugima“.

6. Dok je putovala iz Kalkute u podnožje Himalaja da bi učestvovala u povlačenju, imala je privid da ju je Isus zamolio da napusti poučavanje i pridruži se službi bolesnih i siromašnih.

7. Godine 1982. tajno je otputovala u Bejrut, Liban, i ponudila svoju službu deci istočnog Bejruta u kojem dominiraju hrišćani i zapadnog Bejruta u kojem dominiraju muslimani. Ona je iznova i iznova dokazivala da čovečanstvo ne poznaje religiju.

8. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. jer je svoj život posvetila bolesnima i gladnima.

9. Otvoreno je izrazila svoje mišljenje protiv kontracepcije i abortusa što je izazvalo oštre kritike.

10. Tereza ​​je predavala geografiju i katihizis u srednjoj školi Svete Marije u Kalkuti od 1931. do 1948. godine, gde je kasnije postala direktor.

Majka Tereza
foto: Profimedia

11. Uvek neumorno radeći za siromašne, osnovala je niz dobrotvornih organizacija za pomoć. Osnovala je Misionare braće milosrđa 1963. godine, Kontemplativni ogranak sestara 1976. godine, Kontemplativnu braću 1979. i Misionare otaca milosrđa 1984. godine.

12. Majka Tereza ​​upoznala je princezu Dajanu u Njujorku tokom njenih poslednjih dana. Slučajno, obe su umrle u razmaku od samo nedelju dana.

13. Izglasana je za jednu od 10 najistaknutijih žena 18 puta u životu! U Galupovoj godišnjoj anketi, Amerikanci su je 18 puta glasali za jednu od 10 najuglednijih žena.

„Glad za ljubavlju je mnogo teže otkloniti od gladi za hlebom.” – Majka Tereza

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs