OPSEDNUTI GENITALIJAMA I ANALNIM SE*SOM IMALI SU BIZARNE RITUALE: Ovako je izgledao najkrvožderniji narod

Običaji najbizarnijeg naroda na svetu ni danas ne prestaju da šokiraju modernu civilizacinju.

Zanimljivosti
19:27h Autor:
OPSEDNUTI GENITALIJAMA I ANALNIM SE*SOM IMALI SU BIZARNE RITUALE: Ovako je izgledao najkrvožderniji narod
Ilustracija, Foto: Profimedia

Moke su andska civilizacija koja je cvetala od 1. do 8. veka nove ere na severnoj obali današnjeg Perua. Ime je uzeto od velikog mesta Moče, u istoimenoj dolini reke, za koju se čini da je bila prestonica ili glavni grad naroda Moče. Njihova naselja su se prostirala duž vruće, sušne obale severnog Perua od doline reke Lambajek na jugu više od 215 milja (350 km) do doline reke Nepenja.

Oni su se po mnogo čemu razlikovali od ostalih narodam, a uza sebe su ostavili bizarne tragove koji govore u prilog tome da su vrednoavli analni seks, koji je za njih zauzimao posebno mesto u životu. Međutim, to nije jedina stvar koja ih je ispunjavala, a moglo bi se reći da je savka aktivnost na neki način bila bizarna.

Moke
foto: Profimedia

Proučavajući njihove grobnice, posuđe i freske, arheolozi su ostali zatečeni prizorima koje su videli. Detaljan prikaz žrtvovanja ljudskih života, kao i seksualne bizarnosti, samo su neke od stvari kojima su Moke bili opsednuti.

Moke su bili dosta razvijen narod, dok za razliku od drugih drevnih naroda, nisu imali ni pismo ni kalendar. Izrađivali su metale, na prvom mestu zlato, veoma prefinjenom tehnikom, te iza sebe imaju veliku materijalnu ostavštinu.

Izuzetno sposobni

Bili su vrlo sposobni i inovativni, čak su uspevali da od pustinjskih područja, naprave plodna poljoprivredna zemljišta. Neobične građevine, poput piramida, takođe ih čine posebnima. Važnu ulogu u njihovim životima imale su životinje. Sove i šišmiši se posebno ističu, jer, prema njima, simbolizuju smrt i obnovu.

Takođe su bili veoma ratoborni. A pobeda u ratu, sa sobom je nosila određene rituale kao što su ljudska žrtvovanja na bizarne načine. Žrtvovanje poraženih ratnika, prerezanih vratova i prikupljene krvi, da bi ih pile figure obučene u kostime bogova, samo su neki od rituala.

Opsednuti seksom

Izopačena opsesija seksom ostavila je veliki utisak na pronalazače, koji su videli šokantne prizore. Naime, njihovo posuđe bilo je ugravirano eksplcitnim seksualnim motivima. Šokantna je i činjenica da su se ovakvi motivi pronalazili i u duhovnim hramovima.

Najčešće prikazivan motiv je čin analnog seksa. Velika pažnja bila je stavljena na genitalije, kako bi se što eksplicitnije videlo da je u pitanju analna penetracija. Ono što je najbizarnije jeste prikaz majke dok doji dete za vreme seksualnog odnosa. Toliko daleko su išli, da su nađeni i prikazi muških kostura koji masturbiraju, kao i živih žena koje zadovoljavaju te kosture. Zarobljeni seksualni robovi u bizarnim izdanjima, takođe su bili opsesija ovog naroda.

Moke
foto: Profimedia

Rane posude Moke su veoma skulpturalne, prikazujući ljude, natprirodne figure, životinje i biljke u velikoj raznolikosti. Kasnija Moke keramika sadrži složene crteže linija slične tematike (nazvan finolinijski stil). Moke su često koristili karakterističan izliv na svojim posudama, koji se naziva izliv uzengija. Sastoji se od šuplje cevi od gline savijene u naopako U oblik, sa drugom cevi koja je probija na vrhu krivine (pogledajte slike ispod).

1 / 5 Foto: Profimedia

Fina keramika bi se koristila kao poklon najviših elita nižim elitama i srednjim klasama, pomažući da se učvrste društvene veze koje su podržavale moć koju su elite držale. U domaćinstvima je pronađena fina keramika, a komadi u grobovima pokazuju da je korišćena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs