5 PUTA DNEVNO IMAJU ODNOSE, MUŠKARCI RAZMENJUJU ŽENE, A ONE SE PORAĐAJU NA POSEBAN NAČIN: Evo kako živi najstariji narod

Današnji Bušmani su delom pod uticajem zapadnjačke kulture. Neki od njih počeli su gajiti goveda i koze, radije nego da idu u lov i sakupljanje. Javljaju se i prve škole.

Lifestyle
14:37h Autor:
5 PUTA DNEVNO IMAJU ODNOSE, MUŠKARCI RAZMENJUJU ŽENE, A ONE SE PORAĐAJU NA POSEBAN NAČIN: Evo kako živi najstariji narod
Kako sada živi najstarije afričko pleme?, Foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Pleme Bušmani su na pragu izumiranja, a nekada su bili najbrojniji. Žive na jugu Afrike i ima ih svega oko 100.000 hiljada. Nemaju stalno mesto prebivališta, jer su u stalnoj potrazi za hranom. Sve što imaju, nose na svojim leđima, a kućice naprave za dan. Njihov način života se nije uopšte promenio od nastanka, te i dalje žive u plemenskim zajednicama koje se dele na lovce i sakupljače.

Bušmani, Pleme Bušmani
foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Priliv novih gena ne postoji

Naučnici su uporedili gene Bušmana sa genima 1.462 naroda širom sveta i došli do zapanjujućeg zaključka da "priliv novih gena" kod Bušmana ne postoji, što pokazuje da se oni nisu mešali ni sa kim.

Bušmani pripadaju najstarijem sloju stanovništva Afrike i veoma se razlikuju od ostalog afričkog stanovništva. Živi u prirodi i od prirode, i toliko se aklimatizovao svome podneblju da je postao pravi medicinski fenomeni.

Uz nizak rast, kosu oblika zrna papra i steatopigiju, Bušmani se odlikuju svojom prilagođenošću vrućem i isušenom beskišnom području, što se vidi po nepostojanju znojnih žlezda, nemogućnošću da pljunu i izvanrednom zaštićenošću ženskih polnih organa velikim usnama. Oni se savršeno orijentišu u svom jednoličnom nepreglednom području, a ipak ne postoji nijedan zapis da se neko od njih izgubio, ili da je umro od žeđi.

Bušmani, Pleme Bušmani
foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Tradicija i običaji Bušmana

Bušmani, kao ovačko-sakupljačko stanovništvo, love lukom i strelom antilope i drugu manju divljač, i sakuplja jestivo korenje i druge delove biljaka.

Boravišta Bušmana su skloništa od trave, šiblja ili koža. Vole otvoreni prostor, i vode nomadski život organizovan po malim mobilnim grupama koje se sastoje od nekih 25 osoba, muškaraca, žena i dece.

Veče je vreme njihovog okupljanja kada jedni drugima prepričavaju šta ima se dešavalo tokom dana. Pevaju, puše i dogovaraju oko obaveza za sledeći dan. Ali, pre nego što svane, ustaju i spremaju se za lov, a babun im je omiljena hrana, jer je pun masti i mogu da budu dugo siti. U lovu poglavica ide prvi, a svi ostali ga prate.

Bušmani, Pleme Bušmani
foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Bušmani su šamanisti. Kod njih postoji vera u spiritualno biće - Kagen, on je stvaralac mnogih stvari i junak brojnih mitova, označava bogomoljku.

Eland (Taurotragus) je njihova najsvetija životinja. Savremeni Bušmani veruju u dva boga, jedan živi na istoku, a drugi na zapadu, takođe kao i južni Bušmani veruju u duhove mrtvih, ali obožavanje predaka nije prisutno.

Jezik Bušmana pripada kojsanskoj grupi. Neobičan je zbog svojih „klik“ glasova koji zvuče poput pucketanja jezikom.

Vatra i vesele cigare

Tradicionalni metod paljenja vatre je s dva štapića. Tvrđi štapić drži se među dlanovima i brzo okreće u rupi udubljenoj u mekšem komadu štapića koji se pridržava stopalima. Suvo lišće ili trava služi kao potpala koja će lako planuti.

Obično je koriste kako bi pušili punku punku, halucinogenu biljku koja je nekoliko puta jača od marihuane. Ovaj ritual predstavlja deo njihove tradicije.

Bušmani, Pleme Bušmani
foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Biljku nalaze tokom kišne sezone, a tokom sušne sezone koriste slukupi.

- Puše svaki dan, tokom cele godine i to čak 5 puta dnevno. Razlog tolikog pušenja je verovanje da se tako opuštaju, ali i da imaju više snage za lov i druge aktivnosti - pričao je Andrej Maričić, koji je proveo nekoliko dana sanjim

Vođenje ljubavi i veze u plemenu

Bušmanima je se*s vrlo bitna stavka svakodnevnog života.

- Malo je više bitna, nego kod većine ljudi, vode ljubav po nekoliko puta tokom danas i tako cele godine. Nemaju gde, nego u svojim kolibama, gde svi spavaju na podu. Tako se oslobađaju stresam zbog toga su stalno nasmejani i opušteni.

Vrlo je zanimljiva i priča o vezama u plemenu.

- Svaki muškarac može da ima jednu ženu i ona je samo njegova. Nakon nekog perioda života i dece, parovi se jednostavno zamene. Jedni drugima daju žene i sve ispočetka, bez ikakve ljubomore. Deca ostaju sa majkom koja ide kod novog muškarca. A njemu će u narednim godinama rađati opet decu. Sva ta deca imaju zajedničke majke i cela zajednica brine o njihovom vaspitanju, kao jedna velika porodica. A zamena partnerki može da bude i sa nekom drugom grupom, što je dobro, jer se izbegavaju genetski problemi prilikom sklapanja braka sa rođacima unutar iste zajednice - objašnjava Andrej.

1 / 11 Foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

Sa druge strane, mlade devojke ili momci mogu da odu u drugu grupu i da upoznaju budućeg partnera, živeći sa njim mesec dana. Nakon tog perioda, ako se svide jedno drugome, vraćaju se u matično pleme, gde nastavljaju život zajedno.

Posebne žene

Steatopigija je još karakteristika žena u plemenu Bušmana. To je pojava namernog akumuliranja visokog nivoa masnoće u mišićima zadnjice i bokovima.

- Postiže se time što žene hrane uglavnom babunima, a obred se sporovdi u kolibama koje su specijalno napravljene za to. Za njih je to ideal lepote.

Bušmani, Pleme Bušmani
foto: Printscreen Youtube / Andrej Maricic Pustolovine

U plemenu žene uglavnom skupljaju jestivo korenje biljaka i voće.

- Osim što brinu o deci, i one idu u potragu za hranom. Ali sa njima ide obaveno i jedan muškarac iz plemena kako bi ih čuvao. Uvek su raspoložene za drzuženje i mnogo pričaju. I trudne idu da traže hranu - kaže Andrej.

Plodnost se kod njih pojavlju sa tek 19 ili 20 godina, zbog načina života koji vode. Obično rode 3 ili 4 deteta, a životni vek Bušmana retko kad pređe 50 godina.

- Porađaju se samo i u tišini, izvan kampa u žbunu, jer ne smeju da puste glas. Pre će im teći suze i ugrišće se za ruke, nego da zakukaju zbog porođajnih bolova - rekao je Maričić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs