10 NAJPOZNATIJIH CITATA PAULA KOELJA: Poput njegovih radova i životna priča mu je puna preokreta, mislili su da je LUD

Najpoznatiji citati brazilskog pisca jedinstvenog stila pripovedanja koji inspiriše ljude širom sveta.

Zanimljivosti
Autor:
10 NAJPOZNATIJIH CITATA PAULA KOELJA: Poput njegovih radova i životna priča mu je puna preokreta, mislili su da je LUD
10 najpoznatijih citata Paula Koelja, Foto: Kořínková Eva / ČTK / Profimedia

Paulo Koeljo de Souza je brazilski tekstopisac i romanopisac koji je neverovatno citiran, univerzalno privlačan i čitan u celom svetu.

Neosporni kralj popularne brazilske književnosti koji je svetsku slavu osvojio međunarodnim bestselerom "Alhemičar". Od tada je ovaj plodonosni pisac objavio još 30 knjiga.

Sa svojim jedinstvenim stilom pripovedanja, Paulo Koeljo jedan je od najpoznatijih autora u istoriji književnosti. Kao i njegovi radovi, i njegova lična priča je puna preokreta, a samo mali detalj iz njegovog ličnog života govori mnogo o tome.

Naime, kada je obelodanio svojim roditeljima da želi da bude pisac i da se samo time bavi, oni su zaista poverovali da im je sin - lud.

Rođen 24. avgusta 1947. godine, a odrastao je u Rio de Žaneiru u Brazilu, a u književnoj istoriji ostao je prepoznatljiv po korišćenju složene simbolike kroz koju prikazuje putovanja svojih likova, koji su obično motivisani duhovnim verovanjima.

Osvrće se na drevne legende i daleke običaje kako bi dočarao teme ljubavi, potrage za samospoznajom i nastanka misli. Raspravlja o nezavisnosti i samoći, dok razmatra budućnost čovečanstva u potrazi za sigurnošću, ljubavlju i duhovnošću.

Stoga ne čudi što je autor je romana koji su prevedeni na 81 jezik u 170 različitih zemalja, sa više od 210 miliona prodatih primeraka.

Njegove knjige istražuju i prodiru u teme ljubavi, samosvesti, seksualne želje, samoće, jurnjave za snovima i putovanja, dok ove elemente briljantno tka kroz likove koji često tragaju za onim što će zadovoljiti njihovu dušu. Upravo se u univerzalnim temama kao što su snovi, lično ispunjenje i putovanje kroz samootkrivanje, nalazi i recept za njegovu popularnost. Ove teme odjekuju kod čitalaca svih uzrasta i pozadina, čineći ih relevantnim i inspirativnim, prenosi Ona.rs

1. "Postoji samo jedna stvar koja onemogućava ostvarivanje sna: strah od neuspeha".

2. "Svaki zanemaren blagoslov postaje prokletstvo." (Alhemičar)

3. "Zapamtite da gde god da je vaše srce, tamo ćete naći svoje blago." (Alhemičar)

4. "Čekanje je bolno. Zaboravljanje je bolno. Ali ne znati šta da radiš je najgora vrsta patnje.” (Pokraj reke Piedre sedela sam i plakala)

5. "Kada težimo da postanemo bolji nego što jesmo, i sve oko nas postaje bolje." (Alhemičar)

Paulo Koeljo
foto: Fonet

6. "Kada neko ode, to je zato što će neko drugi da stigne." (Zahir)

7. "Kada nađeš svoj put, ne smeš da se plašiš. Moraš imati dovoljno hrabrosti da napravi greške. Razočarenje, poraz i očaj su alati koje Bog koristi da nam pokaže put." (Brida)

8. "Muškarci više razmišljaju o povratku kući nego o odlasku." (Gledaj širu sliku)

9. "Prošao sam kroz sve ovo ranije", kaže on svom srcu. "Da, već ste prošli kroz sve ovo", odgovara njegovo srce. "Ali nikada nisi bio izvan toga." (Ratnik svetlosti)

10. " Postoji samo jedan način da se nauči. To je kroz akciju. Sve što treba da znate naučili ste na svom putovanju."(Alhemičar)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs