POZNATI NAUČNIK I NJEGOVA UVERENJA

"BOG NE POSTOJI, NIKO NE UPRAVLJA UNIVERZUMOM": Stiven Hoking je uvek tvrdio ovo, a onda se desilo nešto ČUDNO

Stiven Hoking, poznati teorijski fizičar, kosmolog i pisac, imao je složenu i perspektivu na koncept Boga.

Zanimljivosti
Autor:
"BOG NE POSTOJI, NIKO NE UPRAVLJA UNIVERZUMOM": Stiven Hoking je uvek tvrdio ovo, a onda se desilo nešto ČUDNO
Stiven Hoking, Foto: Profimedia / Abaca press

Tokom svog života, Hoking je dao značajan doprinos našem razumevanju univerzuma i njegovog porekla, često istražujući pitanja koja su se ukrštala sa religioznim i filozofskim verovanjima.

Iako nije potpuno odbacio postojanje Boga, njegova naučna istraživanja i racionalno razmišljanje doveli su ga do ateističkog stava.

Nakon njegove smrti, njegova porodica je podelila u njegovo ime jednu teroriju, onu kojom bi on bio zadovoljan i sigurno bi ga nasmejala.

Stiven Hoking
foto: Profimedia

Stiven Hoking o Bogu

Hokingovi pogledi na Boga mogu se pratiti do njegovih naučnih istraživanja, posebno u oblastima kosmologije i teorijske fizike. Njegovo najpoznatije delo "Kratka istorija vremena" privukla je pažnju kako naučnika, tako i šire javnosti.

U ovoj knjizi, Hoking je izložio svoje kosmološke teorije, raspravljajući o Velikom prasku, crnim rupama i protoku vremena. Ova naučna objašnjenja su pružila naturalistički okvir za razumevanje univerzuma, što je izazvalo tradicionalne verske narative.

Jedan od ključnih Hokingovih argumenata protiv postojanja tradicionalnog božanstva bio je ukorenjen u naučnom principu uzročnosti. On je doveo u pitanje potrebu da božanski tvorac objasni poreklo univerzuma, navodeći da bi nastanak kosmosa mogli objasniti samo zakoni fizike.

Prema Hokingu, početna singularnost univerzuma, tačka beskonačne gustine i temperature iz koje je nastao, nije zahtevala božansku intervenciju, ali se mogla razumeti kroz zakone kvantne fizike.

Svoju prvu knjigu zaključio je izjavom: „To bi bio krajnji trijumf ljudskog razuma – jer bismo tada poznavali Božji um.

Kao što je izjavio u intervjuu El Mundo 2014. godine: „Pre nego što shvatimo nauku, prirodno je verovati da je Bog stvorio univerzum. Ali sada nauka nudi ubedljivije objašnjenje. Ono što sam mislio pod ’mi bismo poznavali Božji um‘ je da bismo znali sve što bi Bog znao da postoji Bog, a ne postoji.

On je ponovio svoje stavove u zaključku druge knjige, "Kratki odgovori na velika pitanja", rekavši: „Ne postoji Bog. Niko ne upravlja univerzumom.”

Ovo je zapravo bio prvi put da je jasno i direktno rekao da ne postoji božansko biće.

Stiven Hoking
foto: Profimedia

„Verujem da univerzumom upravljaju zakoni nauke... Zakone je možda odredio Bog, ali Bog ne interveniše da prekrši zakone.” Takođe je rekao: „Ako želite, zakone nauke možete ih nazvati ’Bogom‘, ali to ne bi bio lični Bog koga biste mogli sresti i postavljati mu pitanja.

Hoking je umro 14. marta 2018. godine. Hokingova porodica platila je dobrotvorni uskršnji ručak održan u crkvi u njegovom rodnom gradu Kembridžu u Engleskoj. Na stolu je bila poruka na kojoj je pisalo: „Današnji ručak je Stivenov poklon. Od porodice Hoking.”

Porodica Stivena Hokinga rekla je da žele da urade nešto pozitivno za zajednicu i veruju da je to ono što bi on želeo. Činjenica da se velikodušni čin dogodio u crkvi verovatno bi mu izmamila osmeh na lice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs