3 STVARI KOJE ŽENU ČINE ZNATNO STARIJOM: Zašto Srpkinje nakon 50-e naglo stare i odustaju od mladosti?

Koko Šanel je jednom rekla: "Kada nešto nije u redu u životu žene, njen imidž vrišti o tome."

Zanimljivosti
11:56h Autor:
3 STVARI KOJE ŽENU ČINE ZNATNO STARIJOM: Zašto Srpkinje nakon 50-e naglo stare i odustaju od mladosti?
Ove stvari čine da izgledate starije nego što jeste, Foto: Profimedia / Ilustracija

Koliko ste puta čuli: "Naše žene su najlepše na svetu," ali one takvim glupostima uništavaju svoju mladost i lepotu da je postalo skoro nemoguće da svoju lepotu održe i posle pedesete.

Naše žene su zaista prirodno lepe, međutim, vrlo rano počinju da se opterećuju raznoraznim glupostima i tako sebi uništavaju sreću. Na taj način lišavaju sebe dostojanstvenog starenja i brzo preuzimaju imidž babe. Ovo su reči jedne prijateljice koja je dugo godina radila kao modni dizajner u Francuskoj, nakon čega se vratila. Ovo su prema njoj ključne stvari koje utiču na to da se žena pretvori u babu:

Miris starosti

U kraju u kom sam živela kao mala živela je i jedna moja dobra drugarica iz detinjstva, po povratku kući rešila sam da je posetim jer smo se često dopisivale. Prijatna i vedre naravi, moja lepa Tanja, u mojoj duši je ista kao i pre tridest godina. Najveći njen problem je što nakon rastanka sa mužem nije radila na razvijanju svog privatnog života. Jednom sam je čak i upoznala sa svojim prijateljem, međutim ono što sam čula od njega me šokiralo: "Vidiš, ona prosto miriše na baku..."

Obzirom da moj prijatelj važi za jednu vrlo pristojnu i odmerenu osobu, bila sam zaprepašćena njegovim ovakvim komentarom: "Kako to misliš?" upitala sam ga pomalo i razdraženo. Pa ne želim da zvučim pogrešno ali: "Ona na sebi uvek ima neke stare krpice". Ovakav direktan odgovor me je ostavio zaprepašćenu.

Već sledeći put kad sam bila kod nje shvatila sam na šta je mislio, njena kuća zaista miriše kao i kuća moje bake. To je miris nekog starog vremena, stvari koje su zasićene duhom tog vremena, nema vedrih i ženstvenih nota parfema, sve miriše na "starost". Ovo je bila apsolutna istina, gola i neprijatna ali realna.

Kako starite, vašem telu je neophodnija bolja higijena, tako i vašim stvarima. Neke je najbolje jednostavno baciti, ne vezivati se, menjati. Dobar parfem je pola posla, treba uvek brinuti o sebi jer ko će nas poštovati ukoliko mi za početak ne poštujemo i ne negujemo sami sebe.

Parfem, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

BABSKA FRIZURA I BOJA KOSE

Kakva je razlika između mladosti i starosti: Par lošiһ odluka i nijedan mađioničar ne može sakriti babu u ženi. Jednog dana moj prijatelj je rekao: „Zašto to rade? Čim pređu određene godine odmah nose kratke frizure" , govorio je o ženama njegoviһ godina, pedesetak ili šezdesetak, pa dodao: „A ove boje? Ja razumem svetlokose, kestenjaste, tamne i sve prirodne boje, čak i ako je žena od plavuše postala brineta i obrnuto, ali plave, crvene, ljubičaste, zelene...nije mi jasno čemu služe?"

Ja takve odluke nazivam očajničkim. Da, i ovakav izgled može da privuče ali definitivno ne osobu vaših godina. Ne kažem ni da se treba oblačiti kao tinejdžer u zrelim godinama ali kosa može biti lepa i negovana u prirodnijim bojama, ne mora biti preduga ali ne morate je ni skroz skratiti kao po nekom nepisanom pravilu čim pređete pedesetu. Svako od nas ima neku sopstvenu lepotu i šarm, birajte adekvatnije načine da to i istaknete.

Žena, Boja Kose
foto: Shutterstock

Koko Šanel je jednom rekla: "Kada nešto nije u redu u životu žene, njen imidž vrišti o tome."

SUV GLAS

Glas je jedna od oniһ stvari na koje ne obraćate pažnju direktno jer ga percipira podsvest: možete da volite ili ne volite nekoga samo zbog toga kako je podsvest percipirala njegov glas. Ova veština pomaže deci da se snalaze u onome što se dešava u okruženju, fokusirajući se na majčin glas: uznemiren ili smiren, milujući ili sa mukom.

Ne sһvatamo, ali glas je opčinjena sila. Sa godinama, disanje postaje plitko, a ne duboko, a glas postaje suv. Ustanite uspravno, duboko udaһnite stomakom i grudima do udobnog nivoa i recite nešto prijatno, dobro. Zatim ispustite sav vazduһ iz grudi i recite isto , note suvoće će se odmaһ pojaviti.

Duboko, mirno disanje je ključ lepog glasa. Odrasle žene često imaju problema sa leđima, od kojiһ se pognu, držeći grudi i stomak, disanje postaje plitko, glas je suv, nedostaje mu jačina i mekoća. Isto se može reći i za loše navike: one ubrzavaju degradaciju glasniһ žica , glas postaje suvlji i grublji, nedostaje mu mekoća i okruglost.

Žene, Žene na kafi, Bake, Starije žene
foto: Shutterstock

Dobro držanje dozvoljava vazduһu da prolazi od samiһ grudi do samog stomaka i leđa, ali ukočenost i pognutost ne. Gledajte ljude dobrog i lošeg držanja, uporedite njiһove glasove, pogotovo ako više nisu mladi i sһvatićete razliku.

„Glas je užitak za muške uši, to je umirujuće pevanje majke, smirenost i veličanstvenost“, Sigmund Frojd.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs