Spasilac

NAJLEPŠE SELO NA CELOM SVETU NALAZI SE NA TAJVANU: Ima samo 11 kuća, a postalo je ATRAKCIJA zbog 100-godišnjeg DEDE

Neugledno mesto, nepoznato čak i onima koji žive na Tajvanu, zahvaljujući jednom kreativnom dekici postalo je svetska turistička atrakcija

Zanimljivosti
Autor:
NAJLEPŠE SELO NA CELOM SVETU NALAZI SE NA TAJVANU: Ima samo 11 kuća, a postalo je ATRAKCIJA zbog 100-godišnjeg DEDE
Dugino selo na Tajvanu, Foto: Chon Kit Leong / Alamy / Alamy / Profimedia

Lako možete da ga obiđete za 15 minuta jer broji samo 11 kuća, ali turisti se tu satima zadržavaju. Slušaju strpljive lokalce kako je nastalo Dugino Selo, koji, osim kineskog, govore engleski, španski i francuski.

Hoće da upoznaju njegovog tvorca, vremešnog Huang Jongfua, saznaju svaki detalj iz života nekadašnjeg vojnika koji je u poznim godinama postao umetnik i - do besvesti ga fotografišu.

Dugino selo
foto: Chon Kit Leong / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije hteo da mesto propadne

A priča o ovom seocetu ide ovako: mestašce je bilo praktično nepoznato, čak i stanovnicima Tajvana, sve do 2010. godine.

Ruinirano naselje u vlasništvu države, koje je davno izgradila vojska, sigurno bi u tišini nestalo s lica zemlje i tu bi nikla neka moderna naseobina da jedan domišljati čovek nije rešio da ga sačuva po svaku cenu.

tajvan, Huang Jongfu
foto: Profimedia

To je mesto koje je voleo i nije želeo da dopusti da totalno nestane s lica zemlje.

Nakon što je kupio kuću od samo 10 kvadrata, u kojoj je živeo, a u tom trenutku bio je jedan od retkih koji su naseljavali selo jer je već bilo srušeno više od 1.000 domova, vremešni Huang Jongfu počeo je da je oslikava duginim bojama.

Prvo je na zidu sobe naslikao pticu, a komšijama se to svidelo pa je počeo da boji i njihove kuće.

tajvan, Huang Jongfu
foto: Profimedia

Spektakularne murale videli su studenti sa obližnjih fakulteta i podneli peticiju gradonačelniku Tajčunga da ih sačuva. On je pristao i tako je rođena nova atrakcija Tajvana - Dugino Selo, koje godišnje obiđe više od milion turista.

Stogodišnjak i dalje slika

Presrećni Huang, koji je početkom 2023. napunio 100 godina, danas nosi nadimak Deda Duga i još se svakog jutra budi u četiri sata da bi radio na održavanju svojih umetničkih dela, na kojima su životinje neizostavan motiv, a pored njih tu su i detalji iz njegovog detinjstva, obojeni primesama ljubavi i humora.

tajvan, Huang Jongfu
foto: Profimedia

Nadareni nadrealista sa unukom i prijateljima pravi i suvenire koje turisti rado kupuju. U prodavnici, koju vodi Huangov unuk, kao alva idu šeširi, lepeze, kišobrani i još mnogo toga s dedinim umetničkim pečatom. Danas se mogu videti u svim krajevima sveta.

Sa ove strane duge

Na ulazu u selo, do kojeg se iz Tajpeja, prestolnice Tajvana, stiže specijalnim vozom ili turističkim autobusom (koji su takođe obojeni duginim bojama), ima nekoliko tezgi sa ukusnim zalogajima, služi se kafa u šoljicama oslikanim Huangovom četkicom, a i sladoled se ovde pravi u duginim bojama.

Kapija kuće neobičnog umetnika prekrivena je beleškama koje ostavljaju oduševljeni turisti poput: "Deda Dugo, ti si čudesan" i "Slike su tako lepe, molim vas, nastavite da budete šareni".

tajvan, Huang Jongfu
foto: Shutterstock

Svi koji su ga obišli slažu se da je ovo srećno mestašce i te kako vredno posete, a vremešni Deda Duga se nada da će biti sačuvano za generacije koje dolaze.

1 / 9 Foto: Chon Kit Leong / Alamy / Alamy / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs