raj na zemlji

NAJLEPŠE MESTO KOJE JE ČOVEK IKADA PRONAŠAO: Ovo selo ušuškano u čarima prirode je nešto NEVEROVATNO! (FOTO)


Selo Grasmere i obližnje jezero Rydal Water su sjajna početna tačka za istraživanje Lake Distrita, jednog od najlepših delova Engleske.

Zanimljivosti
Autor:
NAJLEPŠE MESTO KOJE JE ČOVEK IKADA PRONAŠAO: Ovo selo ušuškano u čarima prirode je nešto NEVEROVATNO! (FOTO)
Foto: Profimedia

Lake Distrikt, planinsko područje na severozapadu Engleske i najveći nacionalni park u zemlji, raj je za ljubitelje prirode koji mogu da šetaju satima istražujući bajkovite staze, kao i da uživaju u kadrovima koje stvara igra guste magle, oblacima koji se zajedno s planinskim vrhuncima ogledaju u mirnim jezerima.

Pre pet godina i UNESCO je prepoznao vrednost tog krajolika, čije su lepote dočarali i književnici i slikari kroz svoja dela.

selo Grasmere
foto: Profimedia

Tamo se nalaze najveća engleska jezera, od kojih je najveće Vindermere, i najviše engleske planine, od kojih je najviša Skafel Pike.

selo Grasmere
foto: Profimedia

Grasmere je jedinstveno selo lepih trgova i uličica s tradicionalnim kućama iz 18. i 19. veka, kao i dom odličnih pabova, neverovatne knjižare u koju dolaze zaljubljenici u planinarsku literaturu, kao i nekadašnji dom pesnika Vilijama Vordsvortha, čija kuća i danas stoji na rubu sela, okružena padinama i šumom.

selo Grasmere
foto: Profimedia

Slavni pesnik o Grasmereu je govorio kao o "najlepšem mestu koje je čovek ikada pronašao".

1891., nešto više od 40 godina nakon njegove smrti, kuća je prvi put otvorena za javnost, a s vremenom je počela da privlači sve veći broj posetioca. U novije vreme svake godine desetina hiljada ljudi pređu preko njenog praga.

Nekoliko stotina metara južno od sela nalazi se jezero Grasmere, uz koje možete prošetati ili krenuti u planine prema Skiddawu, Helvellynu, Scafell Pikesu i Langdale Pikesu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs