Očaravajući prizor

Čudo prirode: 7 neverovatnih činjenica o moru smrti! (FOTO)

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela čiji nivo saliniteta iznosi čak 33 posto

Galerije
12:09h Autor:
1 / 4 Foto: Shuterstock

Nalazi se na Bliskom istoku između Jordana i Izraela i duboko je oko četiri stotine metara. Temperatura vode u Mrtvom moru ne raste jer oko njega vlada pustinjska klima sa temperaturama od 40 stepeni u letnjim mesecima koja dovodi do velikog isparavanja, dok su sa druge strane, kiše vrlo retke na ovom području. Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 posto. Sredozemno more ima tek oko 3 posto soli.

Iznenadiće vas činjenica da Mrtvo more, ipak nije najslanije jezero na svetu. Od njega je slanije Asalsko jezero u istočnoj Africi sa 35 posto soli i Don Žuan Pond koji ima nivo saliniteta oko 40 posto. Zbog visokog nivoa soli, u ovoj vodi mogu da prežive samo retki mikroorganizmi poput anaerobnih bakterija. So i minerali iz ove vode su jako lekiviti pa iz tog razloga često ga posećuju osobe koje pate od psorijaze i drugih kožnih bolesti.

Voda je toliko gusta da onemogućava plivanje, a niko ne može čak ni da potone, ali to i dalje ne znači da je ovo mesto potpuno bezbedno. Spasilačka služba redovno upozoravaju turiste da ne piju vodu iz jezera, jer veće količine mogu da poremete ravnotežu elektrolita u telu što može da dovede do prestanka rada nekih organa.

Takođe je zabranjeno ronjenje i skakanje u vodu kako bi se izbegao kontakt soli sa očima. Još su stari Egipćani koristili ljekovito blato sa Mrtvog mora za balzamiranje mumija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs