JEDINI SRBIN KOJEM JE HITLER VEROVAO: Po Dušku je nastao čuveni Džejms Bond, a njegov život zanimljiviji je od filma

Životna priča srpskog Džejms Bonda uzbudljivija je od filma, bio je dvostruki agent i veoma cenjen u svetu elitne špijunaže.

Zanimljivosti
Autor:
JEDINI SRBIN KOJEM JE HITLER VEROVAO: Po Dušku je nastao čuveni Džejms Bond, a njegov život zanimljiviji je od filma
Životna priča srpskog Džejms Bonda, Foto: Ralph Gatti / AFP / Profimedia

Dušan Duško Popov bio je srpski obaveštajac, veoma poznat u svetu elitne špijunaže, intriga i tajnih agenata. Rođen je u Titelu, 10. jula 1912. godine u bogatoj trgovačkoj porodici.

Tokom Drugog svetskog rata radio je za MI6 , a pohađao je najbolje škole u to vreme. Naime, u Parizu je završio srednju školu, dok je Pravni fakultet završio u srpskoj prestonici. Međutim, nije se zaustavio na tome, te je postdiplomske studije upisao u Frajburgu.

Bio je najuspešniji špijun za kojeg je ceo svet znao, uključujući visoke državne zvaničnike koji su mu se divili. Njime su bili impresionirani i Čerčil i Hitler, a upravo on je bio uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga.

Osim toga što je bio veoma obrazovan i što je govorio nekoliko jezika, bio je magnet za žene i veliki zavodnik. Srpski Džejms Bond imao je nekoliko imena, dok se Nemcima predstavljao kao Ivan, za Britance je bio Trickl.

Popov je tako živeo životom punim opasnosti, vodeći ga na relaciji Lisabon (koji je u to vreme bio centar evropske špijunaže) – London (gde je Britancima redovno podnosio izveštaje o nemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu), piše Nova.

Svakodnevno tako komunicirajući, došao je do neverovatnog podatka, a to je da su se Japanci 1941. godine dosta interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a Duško je od "Abvera" dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbor.

Popovu je odmah sve postalo jasno i, po dolasku u SAD, odmah se uputio u FBI i nagovestio im da će Japanci napasti Perl Harbor, ali mu tadašnji direktor FBI Džon Edgar Huver nije poverovao.

- Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac, mrzeo je strance, a pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom - rekao je o tome britanski autor i novinar Rasel Miler.

Veliki uspesi

FBI je intenzivno bio uključen u sabotažu Duškovih memoara, pokušavajući na sve načine da ih zabrani jer bi na taj način uspeli da sačuvaju Huverov lik i delo.

Bio je veliki maher u svom poslu, a od Nemaca je uspeo da izvuče preko dva miliona dolara (u današnjoj vrednosti), za potrebe "tajne mreže nacista u Britaniji" koje je zapravo prosleđivao saveznicima.

Imao je ključnu ulogu u "Danu D", a uspeo je lažnim izveštajima da skrene pažnju nacista sa Normandije na naduvane tenkove i lažne vojne trupe strateški raspoređene na drugim delovima obale. Ova akcija zvala se "Fortitjud".

Inspiracija za svaranje čuvenog agenta 007 - Džejmsa Bonda

- To ste zaključili vi, mediji. Kad su Fleminga napali britanski mediji zato što previše slobodno prikazuje Džejmsa Bonda, agenta britanske tajne službe, navodno je rekao: ‘Ne bih vam naveo njegovo ime, ali zvali su ga Tricikl' - ispričao je Popov svojevremeno, ne krijući da je upravo Tricikl ilo njegovo tajno ime u Drugom svetskom ratu, kao ni to da ga je Fleming jedno vreme pratio u tom periodu.

Međutim, duilemu je nešto kasnije razrešio BBC saopštivši da je u jednom portugalskom kazinu došlo do susreta Fleminga i Popova, što je pisca nspirisalo da kasnije napiše priču o tajnom agentu. Oni su tako potvrdili da je "pravi Bond" srpskog porekla, da se našao u Velikoj Britaniji, kako ga je kontaktirao Abver i kako se pre puta u Sjedinjene Američke Države našao u Estorilu kako bi kontaktirao sa svojim mentorom iz nemačke tajne službe.

Tada ga je Fleming zapazio, ali i sam BBC je na kraju rekao da verziju Ijana Fleminga nikada nisu čuli, te da ne postoje pisani tragovi, niti bilo kakvi fizički dokazi o tome da je zaista Popov bio inspiracija za lik Džejmsa Bonda.

Ljubavni život čuvenog agenta

Nakon završetka rata, Duško je prestao da se bavi obaveštajnim radom. Uprkos tome što je bio veliki zavodnik i što su mu se žene bacale pred noge, Duško se ženio dva puta, a dobio je četiri sina.

Sa prvom ženom i sinom živeo je u jednom zamku na jugu Francuske, tvrdeći da ga je to mesto podsećalo na Dubrovnik u kom je proveo detinjstvo.

Drugi put se oženio kada je imao skoro 50 godina, a njegova supruga, Šveđanka Džil, imala je tek 19. Ipak, njih dvoje dobili su tri sina: Marka, Omara i Borisa. Nažalost, Boris je pre nekoliko godina stradao u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Marko je nedavno otvoreno govorio o svom životu i ocu.

- Radio sam u jednoj investicionoj banci u Londonu deset godina, a sada vodim investicioni fond i investiramo u nekretnine po Crnoj Gori i Hrvatskoj. Drago mi je što sam konačno dobio srpsko državljanstvo, otac je ovde rođen, a i u Beogradu imamo nekretnine. Sad čekamo na restituciju - rekao je on za „Blic“ tokom jedne posete Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs