Ozloglašeni engleski kralj Ričard treći jeo je ždralove i čaplje i zalivao ih decilitrima vina. Iako je njegova vladavina trajala svega dve godine, kralj je iskoristio to vreme da bi do maksimuma uživao u lepim stvarima u životu, pokazala je nova studija.
Monarh, koga je Vilijam Šekspir opisao kao "otrovnu žabu krastaču" i makijavelističkog zlikovca koji je ubistvima prokrčio put do trona, voleo je da dobro pojede i popije.
Dolazak na tron 1483. godine proslavio je orgijom "ića i pića" na kojoj su služene ogromne količine pića i egzotičnih jela, uključujući labudove i čaplje.
Stručnjaci Britanskog geološkog društva i Univerziteta Lester svoja otkrića predstaviće u novom dokumentarcu koji će biti prikazan na Kanalu 4.
Šta su stručnjaci rekli o Ričardu trećem, saznajte OVDE.
Vladavina Ričarda trećeg prekinuta je bitkom kod Bosvorta 1485. gde je poginuo. Više od 500 godina kasnije, njegovi ostaci pronađeni su na parkingu u Lesteru i otkopani 2012. godine.
Nove tehnologije omogućile su stručnjacima da analizom njegovih kostiju i zuba utvrde kako se hranio, kako je živeo, a Ričardova ishrana bila je "bez premca". Pio je oko tri litra vina dnevno poslednje tri godine života, jeo meso, ribu...
Stručnjaci su takođe dokazali i da mu grba na leđima i kriva kičma nisu smetali da jaše i bori se u bici. Ričard treći bio je poslednji engleski kralj koji je poginuo u borbi i sa njegovom smrću završio se Rat ruža.