Patio od skolioze

Stručnjaci: Ričard III nije bio grbava krastača, kako ga je Šekspir opisao

Naučnici koji su skenirali skelet engleskog kralja, slučajno otkriven pre dve godine, tvrde da je Šekspirov opis potpuna fabrikacija
Vesti
15:08h Autor:
Foto: Wikipedia

Šekspirov opis ozloglašenog britanskog kralja Ričarda trećeg kao "grbave krastače" je "potpuna fabrikacija", tvrde naučnici koji su skenirali nedavno otkriveni skelet ovog kralja.

 

Skeneri su pokazali da Ričard imao "dobro izbalansiranu krivu" kičme koja je mogla da se sakrije ispod odeće ili oklopa.

 

Ispitivanje Ričardovih ostataka pokazalo je i da je patio od skolioze, prenose agencije.

 

Šekspirovi komadi su izvanredne drame ali su više fikcija nego što imaju činjenice, rekao je Fil Ston, predsedavajući Udruženja Ričarda trećeg.

 

"Istorija nam govori da je Ričard III bio sjajan ratnik. Istina, imao je nešto neprijatnosti zbog problema sa kičmom ali podaci o njemu, napisani dok je bio živ, pokazuju da je on bio sasvim normalnog izgleda i da je bio "najzgodniji muškarac u prostorji posle brata, Edvarda IV", rekao je on.

 

Ričard je poslednji engleski kralj koji je poginuo u bici kod Bosvorta 1485. Njegova smrt označila je kraj Ratova ruža između kuća Lankaster i Jork i uspon Tjudorovih.

 

Istorijski podaci navode da je njegovo nago i krvavo telo prebačeno do Lestera gde je sahranjeno u neoznacenom grobu u jednom franjevačkom manstiru. Njegovi ostaci otkriveni su u septembru 2012. tokom rekonstrukcije garaže a arheolozi su DNK analizom potvrdili da je zaista reč o Ričardu trećem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...