ispisala istoriju

BILA JE DETE KAD JU JE MAFIJAŠ SILOVAO I DRŽAO ZATOČENU: Dok su čekali da se uda za njega, postala je "ŽENA BEZ ČASTI"

Italijanka Franka Vajola koja je odbila da se uda za svog silovatelja ispisala je istoriju i svim ženama poslala jaku poruku.

Zanimljivosti
Autor:
BILA JE DETE KAD JU JE MAFIJAŠ SILOVAO I DRŽAO ZATOČENU: Dok su čekali da se uda za njega, postala je "ŽENA BEZ ČASTI"
Ko je Italijanka koja je odbila da se uda za svog silovatelja, Foto: Printscreen/Youtube

Franka Vajola prošla je kroz pakao nakon što je bila kidnapovana, a zatim i brutalno silovana 1965. godine. Da stvar bude još gora, njen silovatelj, Mafioso Filipo Melodia prisiljavao ju je da se uda za njega.

U to vreme, silovanje se u Italiji smatralo velikom sramotom, te je jedini način da žrtva silovanja sačuva svoju reputaciju, bio udaja za silovatelja. Međutim, Vajola je napravila potez koji bi malo koja žena smela.

Sudbinu mlade devojke zapečatila je veridba za mafijaša

Franka je rođena u skromnoj porodici farmera, 1948. godine, u sicilijanskom gradu Alkmomo. Imala je samo 16 godina kada su je roditelji verili za Filipa Melodija, nećaka lokalnog mafijaša, koji je tada imao 23 godine.

Međutim, Filipo ubrzo biva uhapšen zbog krađe koju je počinio. Na zahtev Frankinog oca, veridba je prekinuta, a Filipo je poslat za Nemačku.

Frankaje svoj život nastavila u sicilijanskom gradu Alkamu, a 1965. godine, verila se za drugog muškarca. Međutim, nije ni slutila šta je čeka nakon što je njen bivši verenik izašao iz zatvora. Mafioso je počeo da opseda Franku, progonio ju je i pretio, dok je od njenog oca, pod pretnjom oružjem zahtevao da se odrekne starateljstva nad svojom ćerkom. Konflkt je eskalirao požarom, a zapaljen je deo imovine Frankine porodice.

Otmica i zlostavljanje

U ranim jutarnjim satima 26. decembra 1965. godine Filipo je sa još 12 nauoružanih momaka upao u kuću porodice Vajola. Majku su joj pretukli, a osmogodišnjeg brata zajedno sa Frankom odvukli u automobil, jer nije želeo da pusti sestru.

Frankinog mlađeg brata pustili su nakon nekoliko sati, dok su Franku odveli na zapušteno mesto van grada, a zatim u kuću sestre Melodie. Frančeska je tada doživela užase koji su obeležili njen život. Danima je bila bez hrane, bila je ponižavana i brutalno silovana.

FRanka Vajola
FRanka Vajolafoto: Wikipedia

Policija je uveliko intenzivno tragala za Frankom, a skrovište u kojem je bila zatočena, pronašli su 6. januara 1966. godine. Devojka je spašena, a Melodia biva uhapšen zajedno sa saučesnicima.

Međutim, Melodia je smislio način na koji bi mogao biti oslobođen. Naime, isplanirao je da oženi Franku, te da se na taj način oslobodi kazne koja je usledila, jer bi takav zločin, prema tradiciji i zakonu, bio opravdan ako bi došlo do "rehabilitacionog braka" - nasilje bi bilo oprošteno i vraćena joj čast.

Njegovi planovi pali su u vodu nakon što je Franka odbila njegovu ponudu, a umesto toga odlučila je da ga preda sudu. Tužila je Mafiosa za silovanje i zlostavljanje i poslala jaku poruku svim ženama.

Franka Vajola tako je postala jedna od prvih Italijanki koja je javno odbila da se uda i stupi u takozvani rehabilitacioni brak (matrimonio riparatore).

Franka je sa velikom hrabrošću prisustvovala svim ročištima. Melodia je, s druge strane, pokušao da je dodatno ocrni, a njegovi advokati su čak poslali stručni zahtev da utvrde kada je mlada devojka izgubila nevinost. Odbrana je kao motiv zločina navela ljubav rekavši da se "Melodia ponašao tako iz ljubavi, a sada žele da ga zatvore na dvadeset godina zatvora jer se on zaljubio u nju". Frankin otac, Bernardo, opisivan je kao tiranin koji je želeo da stane na put dvoje mladih ljudi u ljubavi i sreći.

Frankin jasan stav zvučao je kao upozorenje društvu: "Ja nisam ničije vlasništvo, niko me ne može prisiliti da volim osobu koju ne poštujem, čast se gubi onima koji čine neiskrene stvari, a ne onima koji su patili!".

Melodia je osuđen na 11 godina zatvora, zajedno sa svojim saučesnicima, a nakon što je odslužio kaznu, proteran je sa Sicilije iz mafijaških razloga. Franka Vajola se udala za simpatiju iz detinjstva, Đuzepea Ruizija, u decembru 1968. godine, kada je imala skoro 21 godinu. Franka i Đuzepe kasnije su dobili troje dece (dva sina i jednu ćerku). Franka Vajola i dalje živi u Alkamu sa suprugom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs