RUSKA CARICA KATARINA VELIKA IMALA JE PREKO 300 LJUBAVNIKA: Imala je najbizarniji FETIŠ koji je dvor godinama skrivao

Katarinu II istorija pamti po nebrojanim anegdotama vezanim za njen privatni život, a naročito po njenim mnogobrojnim ljubavnim aferama.

Zanimljivosti
22:25h Autor:
RUSKA CARICA KATARINA VELIKA IMALA JE PREKO 300 LJUBAVNIKA: Imala je najbizarniji FETIŠ koji je dvor godinama skrivao
Najomiljenija ruska carica imala je 300 ljubavnika, Foto: ncamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

Katarina II je bila carica Rusije više od 30 godina i jedan od najuticajnih ruskih vladara. Inteligentna i nemilosrdna, bila je najmoćnija žena na svetu izvlačeći Rusiju iz srednjovekovne ukočenosti i uvodeći je u moderan svet.

Kad je umrla, narod je za svojom caricom iskreno žalio jer je ona Rusiju bukvalno preporodila.

Jedna od najmoćnijih ličnosti 18. veka i najomiljenija ruska carica nije imala ni kapi ruske krvi. Bila je Nemica, ćerka pruskog princa. Svog budućeg supruga, godinu dana starijeg naslednika carskog prestola Petra III Katarina je prvi put upoznala kad joj je bilo samo 10 godina. Nije joj se svideo, jer je navodno bio bled i sklon alkoholu. Zapravo joj se gadio. A ni on za nju nije bio previše zainteresovan.

Katarina Velika bila je jedan od najmoćnijih vladara Rusije
Katarina Velika bila je jedan od najmoćnijih vladara Rusije foto: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Ali, kad je imala samo 15 godina, dobila je poziv od ruske carice Jelisavete I Petrovne koja je preuzela ruski presto samo tri godine ranije. Neudata i bez dece, Jelisaveta je izabrala svog nećaka Petra da bude njen naslednik i odlučila je da mu pronađe ženu.

Mlada pruska kneginja, po uputstvima svoje ambiciozne majke ostavila je pozitivan utisak na rusku caricu. Katarina i Petar venčali su se u ruskoj prestonici Sankt Peterburgu, kad je njoj bilo 16, a njemu 17 godina. Pre toga se preobratila s protestantizma na pravoslavlje.

Petar III bio je slabog zdravlja. Katarina je na njega gledala kao na "stvorenje vredno sažaljenja".

"Volela bih svog muža, samo kada bi on to želeo ili mogao da bude i u najmanjoj meri vredan ljubavi. Ali već prvih dana braka stekla sam duboku odbojnost prema njemu. Rekla sam sebi: Ako budeš volela ovog čoveka, bićeš najjadnije stvorenje na zemlji", zapisala je na početku braka koji se zaista u startu pokazao neuspešnim.

Katarina Velika nije volela svog muža
Katarina Velika nije volela svog muža foto: Profimedia

Neki istoričari veruju da Petar nije bio sposoban da konzumira brak i da je bio impotentan, dok drugi smatraju da je bio neplodan što je dovelo do nezadovoljstva u braku i vanbračnih veza oba supružnika.

Ali, Katarina nije predugo patila u braku s nevoljenim mužem. Kad je napokon došao na presto, nije se dugo zadržao na njemu. Nakon samo šest meseci je umro, a postoje sumnje da je ona skovala zaveru, zbacila muža s prestola, zarobila ga i ubila u tamnici. Ali to nikad nije dokazano.

Krunisana je u svojoj 33. godini života, proglasila jedinom i apsolutnom vladarkom zemlje i nastavila da vlada Rusijom sledeće 34 godine, sve do svoje smrti.

Katarina Velika vladala je Rusijom 34 godine
Katarina Velika vladala je Rusijom 34 godine foto: Profimedia

Bezbrojni ljubavnici: Imala je damu da ih prva "isproba"

Katarina Velika menjala je ljubavnike kao igračke, a navodno je kroz njen život prošlo čak 300 muškaraca. Govorila je da joj je seks neophodan šest puta dnevno. Svoje ljubavnike bogato je nagrađivala - titulama, dvorcima, posedima. Jednom od svojih ljubavnika je čak poklonila više od 1.000 sluga.

U svojoj sobi je imala kutak ograđen zavesom gde je boravila sa svojim ljubavnicima. Imala je po nekoliko ljubavnika u isto vreme. Od njih se očekivalo da ispunjavaju njene potrebe kad god je to potrebno. Ali pažljivo ih je birala, a dvorski lekar je proveravao imaju li slučajno neke polne bolesti.

Vrlo popularna priča vezana za ljubavni život slavne ruske carice je i ta da je njena dvorska dama bila zadužena da joj ih "isproba" i tako testira njihovu izdržljivost i ljubavničko umeće. Svaki potencijalni Katarinin ljubavnik morao je prvo da provede noć s groficom i da zadovolji određene standarde, pre nego što je mogao da kroči u caričinu spavaću sobu.

Katarine je imala veliki broj ljubavnika
Katarine je imala veliki broj ljubavnika foto: Profimedia

Prvi i najpoznatiji njen ljubavnik bio je tri godine stariji oženjeni Sergej Saltikov za kojeg je Katarina, koja još tada nije postala carica, smatrala da je predivan, elegantan i lepih manira. Ona je tada imala 23 godine i nakon osam godina braka u kojem nije bilo intimnih odnosa odlučila je da mu se prepusti. Sumnja se da je njen prvi sin i naslednik Pavle njegov sin.

Kada je i prekidala svoje romanse Katarina je prema svim svojim ljubavnicima ostajala velikodušna i blagonaklona. Jednom svom ljubavniku je kad ju je pitao za dozvolu da se oženi njenom dvorskom damom za venčanje poklonila lep posed. Njen poslednji ljubavnik bio je četrdeset godina mlađi Plato Zubov.

Njen period vladanja smatra se "Zlatnim dobom" istorije Ruskog Carstva. Iako je vladala apsolutistički, uvela je mnoge pozitivne reforme u državu, poput boljeg obrazovanja, pa se njen tip vladanja naziva "prosvećenim apsolutizmom".

Katarina Velika bila je darežljiva prema svojim ljubavnicima
Katarina Velika bila je darežljiva prema svojim ljubavnicima foto: Profimedia

Naime, započela je reforme koje su promenile pogled sveta na njenu zemlju i pomogle Rusiju da se uvrsti među vodeće svetske sile.Takođe, bila je i veliki pokrovitelj umetnosti.

Ogovaranja i nakon smrti

Kako je caricu pratila šokantna reputacija celog njenog života, ogovarali su je u svakoj prilici, a priče nisu zaustavljene ni kada je umrla. Neki su tvrdili da je svemoćna vladarka umrla dok je bila na toaletu koji se pod težinom njenog tela srušio i prouzrokovao joj tako teške rane da je od njih i preminula. Zlobnici su tvrdili da je umrla za vreme polnog odnosa s jednim od svojih konja.

I dok je priča o tome da je uživala u seksu sa životinjama potpuna glupost koju su plasirali njeni neprijatelji, carica je imala jedan drugi, potpuno bizaran fetiš.

Naime, na dvoru Katarine Velike postojala je osoba čija je zvanična titula bila "golicač nogu". Njegov ili njen posao je bio upravo to - da golica ili masira caričine noge i tako je nadražuje dok priča sočne, erotske priče ili peva.

Zabeleženo je da je Katarina Velika veoma volela ovu erotsku masažu. "Golicači" su obično birani iz redova dvorskih dama i bila je to veoma privilegovana pozicija zbog bliskog odnosa sa caricom i činjenice da su sa njom provodili neke od najintimnijih trenutaka.

I iako su se njeni neprijatelji nadali skandaloznom kraju voljene carice, jedina istina je da je Katarina imala moždani udar i umrla mirno u svom krevetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs