ZVANIČNO NAJSREĆNIJI ČOVEK NA SVETU OTKRIO JE KAKO JE TO POSTAO: Jedna promena je dovoljna da budete MNOGO RASTEREĆENIJI

Matjeu Rikaru su naučnici proučavali mozak 12 godina i na osnovu studija zaključili da je najsrećniji čovek na svetu!

Zanimljivosti
13:09h Autor:
ZVANIČNO NAJSREĆNIJI ČOVEK NA SVETU OTKRIO JE KAKO JE TO POSTAO: Jedna promena je dovoljna da budete MNOGO RASTEREĆENIJI
Kako je Matje Rikar postao najsrećniji čovek na svetu?, Foto: Saïd Anas / Alamy / Alamy / Profimedia

Matje Rikar (76) je zvanično proglašen za najsrećniheg čoveka na svetu nakon što je njegov mozak bio predmet studije više od decenije, koju je predvodio Ričard Dejvidson, neuronaučnik sa Univerziteta Viskonsin. Sada nam ovaj tibetanski budistički monah, pisac, prevodilac i fotograf poreklom iz Francuske otkriva ritual od samo 15 minuta koji je tajna njegove sreće.

Kako je izgledala studija?

Naime, Dejvidson je privezao Rikarovu glavu na 256 senzora i otkrio da, kada Matje meditira, njegov um je neobično lagan. Sa druge strane, Rikar ističe da voli da meditira, nekada i po čitav dan, ali smatra je njegova titula najsrećnijeg, koju bi svaki čovek na planeti poželeo, više prenaglašena u medijima.

Matje Rikar
foto: Profimedia

Međutim, budistički monah je vrlo otovreno pričao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj o tome šta je za njega sreća i kako on gleda na nju, pokazujući ljudima smernice kako da budu radosniji u životu.

Rikarov savet o tome kako biti srećan svodi se na altruizam, odnosno nesebično ponašanje. Prema njegovim rečima, svakodnevno razmišljanje o sebi i o tome kako nešto učiniti boljim je veoma iscrpljujuće i stresno, što na kraju budi u nama nezadovoljstvo i osećamo se nesrećno.

- To nije moralna osnova. Jednostavno, ja, pa ja po ceo dan jako guši. I to je prilično jadno, jer instrumentalizujete ceo svet kao pretnju ili kao potencijalnu vrstu interesa za sebe - istakao je Rikar.

Matje naglašava da ako neko zaista želi da bude srećan trebalo bi da se trudi da bude dobronameran, od čega će se sam osećati bolje, ali će i drugima tako biti mnogo lepše. Takođe, upozorava da to ne znači da treba dozvoliti drugima da nas iskoriste, najbolja mera je da se trudimo da budemo ljubazni u okviru razumnog.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs