četvoronoga devojčica

ČETVORONOGA DEVOJČICA BILA JE "CIRKUŠKO ČUDOVIŠTE": Misterija njenog tela naterala je da joj GROB bude ZAPEČAĆEN

Život četvoronoge devojčice oduvek je bio misterija i izazivao je pažnju i radoznalost. Ljudima je bila interesantna čak i nakon smrti.

Zanimljivosti
18:18h Autor:
ČETVORONOGA DEVOJČICA BILA JE "CIRKUŠKO ČUDOVIŠTE": Misterija njenog tela naterala je da joj GROB bude ZAPEČAĆEN
ČETVORONOGA DEVOJČICA, Foto: Wikipedia/ Charles Eisenmann( Public Domain)

Samo nedelju dana pre svog 60. rođendana, Džozefin M. Biknel je umrla. Njena sahrana obavljena je u Kleburnu u Teksasu, početkom maja 1928. godine.

Sahrana nije bila ništa manje čudnija i neobičnija od samog njenog života. Njen supruh, Džejms Biknel oprezno je posmatrao način na koji je njegova supšruga spuštena u zemlju, kao i kako se njen sanduk preliva debelim slojem betona.

Nakon što je Džozefin zakopana, Džejms je par sati proveo na njenom gorbu, čekajuči da se beton potpuno osuši. Nakon toga, osetio je veliko olakšanje, buduči da je njen grob bio "zapečaćen", što je značilo da njeno telo niko neće moći da ukrade, ni lekari, ni drugi radoznalci koji su pokušali da ga se domognu.

Džozefin Biknel
Džozefin Biknelfoto: Wikipedia/ Joseph Jones (Public Domain)

Razlog zbog kojeg je njeno telo bilo neobično i interesantno ljudima

Džozefin Mirta Korbin iz Teksasa je zapravo bila četvoronoga devojčica koja je bila poznata širom Amerike.

Rođena je1868. godine sa neobičnom bolešću, odnosno retkom anomalijom zvanom dipigus. Rođena je sa ozbiljnim poremećajem spojenih blizanaca, što je uzrokovalo da ima dve karlice i još jedan manji par nogu koje je, iako su bile zakržljale, mogla da pokreće.

"Između svakog para nogu nalazi se kompletan, poseban skup genitalnih organa, spoljašnjih i unutrašnjih, od kojih svaki podržava pubični luk. Svaki set deluje nezavisno od drugog, osim tokom menstruacije. Očigledno postoje dva skupa creva i oba su potpuno nezavisna, – dijareja može biti prisutna na jednoj strani, a zatvor na drugoj", napisali su lekari u medicinskom izveštaju.

Od samog rođenja izazvila je čuđenje i radoznalost

Devojčicin otac je iskoristio njenu anomaliju, te našao način da od toga dobija novac. Naime, još dok je bila beba pokazivao ju je komšijama za novac, dok je sa 13 godina počela da radi u cirkusu.

Njen performans izazivao je veliko interesovanje uzimajući u obzir njeno neobično stanje. Kada bi se pojavila na sceni, izgledala je kao i svi drugi, međutim kada bi podigla haljinu, publika je ostajala bez daha.

Deo cirkusa, Džozefin je bila do svoje 18 godine, dok se tada potpuno povukla iz javnog života. Već sa 19 godina udala se za Džejmsa Biknela.

Kada je imala 20 godina, javila se lekaru dr Luisu Vejliju zbog bolova koje je osećala na levoj strani tela u kombinaciji sa drugim zabrinjavajućim simptomima nakon čega joj je ustanovljena trudnoća u levoj materici.

Budući da je i ova situacija bila neuobičajena, doktor Vejli je opisao slučaj u "Atlanta Medical and Surgical Journal" što ju je ponovo dovelo u žižu interesovanja, ali ovoga puta ne kao cirkusku senzaciju, nego kao redak medicinski slučaj.

Međutim, već u osmoj nedelji trudnoće došlo je do komlikacija, nakon čega je morala da uradi abortus. Uprkos bolnom iskustvu koje je imala, nije odustala od želje za potomstvom, te je kasnije rodila pretoto zdrave dece, četiri devojčice i dečaka.

Danas se dipigus, u nekim slučajevima, hirurški koriguje nakon rođenja, a poznati slučajevi su iz 1968, 1973. i 2014. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs