trikovi za fleke

KAKO UKLONITI FLEKE OD KAFE? Imamo 7 proverenih trikova uz koje ćete se lako rešiti mrlja

Ovo su trikovi koji će vam olakšati da skinete mrlje od vašeg omiljenog napitka - kafe

Lifestyle
Autor:
KAKO UKLONITI FLEKE OD KAFE? Imamo 7 proverenih trikova uz koje ćete se lako rešiti mrlja
Kako ukloniti fleke od kafe, Foto: shutterstock

Ko ne voli šoljicu vruće kafe na početku dana? Ili šoljicu vrućeg zelenog čaja sa medom? Dok uživamo u napitku, postoji mogućnost da se isti i prolije. Postoje jednostavni koraci koje možete da preduzmete da biste se otarasili mrlja.

Iako mnogi ne veruju da mrlje od kafe mogu biti toliko tvrdokorne, slično mrljama od crnog vina, mrlje od kafe može biti izuzetno teško ukloniti. To je zato što mnoga pića sadrže tanine koji se lepe za tkaninu i tapacirane komade u domu.

Mrlja od kafe
foto: shutterstock

Srećom, i za ove tvrdokorne mrlje postoji jednostavno rešenje.

Nekoliko trikova za skidanje fleke

1. Takođe možete probati i sa hladnim mlekom. Umrljani deo potopite i ostavite da odstoji izvesno vreme, a zatim operite u sapunici.

2. Fleka može da se premaže i smesom napravljenom od jednog žumanca i glicerina. Zaprljano mesto istrljajte četkicom i isperite mlakom vodom.

3. Dok je još sve mokro površinu isperite mineralnom gaziranom vodom i fleka će nestati. Mrlja najbolje može da se skine ako reagujete odmah.

4. Deterdžent za sudove pomešan sa malo vode i soli takođe je efikasan u uklanjanju fleka od kafe. Mešavinu treba nanositi na mrlju četkicom sve dok ne izbledi.

5. Mešavina sirćeta i alkohola u jednakim količinama takođe je vrlo efikasna. Mešavinu utrljajte na isflekano mesto, ostavite kratko da odstoji, a zatim isperite hladnom vodom.

6. Za tvrdokorne fleke na beloj neosetljivoj tkanini treba upotrebiti neko sredstvo za čišćenje kuće razblaženo sa vodom.

7. Isflekana bela pamučna tkanina može i da se i iskuva na starinski način. U lonac stavite tkaninu i sipajte malo deterdženta za veš. Kada provri, ostavite da ključa 15 do 20 minuta. Sačekajte da se voda ohladi, pa tkaninu ponovo operite i isperite čistom vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs