neverovatno

KRALJEVSKA LOZA VRLO JE ZAMRŠENA - VAMPIR TEPEŠ U SRODSTVU JE SA ČARLSOM: A ona je potomkinja prinčevih prethodnika

Princ Čarls nakon smrti kraljice Elizabete II naslediće presto. Međutim, zanimljiva je činjenica da je potomkinja njegovih prethodnika princeza Dajana.

Zanimljivosti
19:50h Autor:
KRALJEVSKA LOZA VRLO JE ZAMRŠENA - VAMPIR TEPEŠ U SRODSTVU JE SA ČARLSOM: A ona je potomkinja prinčevih prethodnika
Princ Čarls naslediće presto nakon smrti kraljice Elizabete II, Foto: Profimedia

Posle smtri legendarne kraljice Elizabete II, koja je ostavile neizbrisiv trag u britanskoj istoriji, titula čelne osobe Komonvelta pripala je automatski njenom nastrarijem sinu princu Čarlsu. A uz to i sva njena imovina.

Zanimljiva činjenica je da je potomkinja njegovih prethodnika, kraljeva Čarlsa I i Čarlsa II, princeza Dajana.

Princ Čarls, Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Čarls I (19. novembar 1600 - 30. januar 1649) bio je kralj Engleske, Škotkse i Irske. Njegova vladavina trajala je sve do njegovog pogubljenja, odnosno od 27. marta 1625. do 1649. godine. Pripadnik je porodice Stjuarta, a otac mu je bio kralj Džejms VI od Škotske.

Čarls I
foto: Profimedia

Njgov otac Džejms I 1603. nasledio je engleski presto, nakon čega se Čarls I seli u Englesku. Postao je naslednik kraljevstva Engleske, Škotske i Irske 1612. godine nakon smrti starijeg brata Henrija Frederika, princa od Velsa. Žena mu je bila burbonska princeza Henrijeta Marija od Francuske. Čarls II nasleđuje njegov presto.

Čarls II (29. maj 1630 — 6. februar 1685) bio je kralj Škotske od 1649. do 1651. i kralj Engleske, Škotske i Irske od obnove monarhije 1660. do smrti 1685. godine.

Kao jedino preživelo dete kralja Čarlsa I i Henrijete Marije, nakon očevog pogubljenja biva proglašen za kralja.Čarls II proglašen je kraljem 1649. godine, od strane škotskog parlamenta.

Čarls II
foto: Profimedia

Njegova smrt sa sobom nosi čudne okolnosti. Preminuo je iznenada, nakon što je doživeo napad. Postojala je sumnja da je preminuo od posledice trovanja, te da ga je trovao kraljevski lekar. Međutim, kasnije su se pojavile tvrdnje da je umro zbo otkazivanja bubrega. Bio je u braku sa Katarinom od Bragance, a njegov naslednik bio je kralj Džejms II i VII.

Veoma je zanimljivo da poreklo Dajane Spenser, princeze Velsa potiče od dvoje dece Čarlsa II, Henrija Ficroja (prvi vojvoda od Graftona) i Čarlsa Lenoksa (prvi vojvoda od Ričmonda).

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Zapravo, ona je iz loze ne samo jednog, već dva kralja Stjuarta, jer je vanbračna ćerka Džejmsa II, Henrijeta Fic Džejms, takođe predak porodice Spense.

Porodica Spenser smatra se drevnom jer potiče još iz 15. veka te je isprepletana mnoštvom plemićkih veza.

Uzimajući sve u obzir moglo bi se zakčljučiti u da su prinčevi Vilijam i Hari takođe potpmci Čarlsa II i vojvotkinja od Klivlenda i Portsmuta.

Vojvotkinja od Portsmuta
foto: Profimedia

bila je ljubavnica Čarlsa II. Zanimljivo je da je ona predak tri ženske figure u kraljevskoj porodici, Dajane, Kamile, sadašnje vojvotkinje od Kornvola i buduće kraljice, i Sare, vojvotkinje od Jorka, bivše supruge princa Endrua.

Vojvotkinju od Portsmuta pratile su brojne afere, a ni njene naslednice nisu zastale kada su afere u pitanju.

Princ Čarls
foto: Profimedia

Princ Čarls, sin kraljice Elizabete II preuzeće presto nakon majčine smrti. Princ ima 73 godine, te se čini da je dugo čekao na svoju titulu. Pojavile su se i spekulacije da će vladati jedno vreme, a da će potom krunu predati starijem sinu princu od Velsa.

Zanimljivo je i da je princ Čarls daleki rođak Vlada Nabijača (ili rumunskog Vlada Tepeša), plemića iz 15. veka koji je postao inspiracija za priču o Drakuli Brama Stokera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs