šok!

4 GODINE IH DRŽAO U PODRUMU 3 METRA POD ZEMLJOM, TU SU SE I PORAĐALE: Silovao ih svaki dan, a onda su uspele da pobegnu

Ruske devojčice koje su bile 4 godine zarobljene uspele su da se izbore sa teškim traumama i danas vode vrlo lepe živote.

Zanimljivosti
Autor:
4 GODINE IH DRŽAO U PODRUMU 3 METRA POD ZEMLJOM, TU SU SE I PORAĐALE: Silovao ih svaki dan, a onda su uspele da pobegnu
Ruske devojčice koje su bile 4 godine zarobljene, Foto: Profimedia

Dve drugarice Ekatarina (14) i Elena (17) su 30. septembra 2000. godine krenule u klub na proslavu praznika mučenica Ljubav, Vera, Nada, ne očekujući da će im se to veče pretvoriti u nezamislivu agoniju. Sve se dešavalo u Rjazanju, mestu koje je oko 150 km udaljeno od Moskve. Epilog priče je bilo četvorogodišnje ropstvo maloletnica...

Viktor Mokov
foto: Profimedia

Naime, dok su se tinejdžerke vraćale kući, iza njih su stala kola iz kojih im je čovek po imenu Viktor Mokov (48), inače radnik u lokalnoj fabrici automobila, ponudo prevoz. Kako je bio u tom momentu sa svojom "devojkom" Jelenom Badukinom (25), što će se kasnije ispostaviti da nije tačno, Ekatarina i Elena su pomislie da su bezbzbedne i da ovaj par želi smo da im pomogne. Pristale su da ih odvezu kući.

Međutim, u kolima im je Viktor ponudio votku sa puno sedativa. Tako ošamućene ih je odvezao u grad gde živi Skopin, a devojčice su se probudile podrumu, oko tri metra ispod zemlje, odakle niko nije mogao da čuje njihove krike.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

Skrovište gradio 3 godine

Mokov je tu ćeliju gradio tri godine. U prostoriji dužine i širine oko 3 metra sve je pravio rukama. Iznad podruma bila je i soba sa skrivenim vratima za ulazak u njega. Kroz taj otvor je i sam Mokov mogao jedva da se provuče.

Od tog trenutka kreće četvorogodišnja agonija za Ekatarinu i Elenu. One su kasnije svedočile da ih je Mokov svakodnevno bičevao gumenim crevom i silovao.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

U prilikama kada bi se opirale, nije im davao hranu i isključivao im je struju na oštroj ruskoj zimi. Takođe, puštao bi im gas u podrum kako bi im ograničio kiseonik. Kada bi ih silovao, vodio ih je u pregrađenu prostoriju podruma, oblepljenu isečcima iz porno časopisa, i iživljavao se nad njima.

- Imale smo dva kreveta na sprat, spavale smo zajedno. U početku smo po cele dane ležale tu, plačući zagrljene. Posle šest meseci, počele smo da raspremamo krevet, čistimo, da radimo bilo šta što bi delovalo kao normalan život, kako ne bismo mislile na ono kroz šta prolazimo - priča Katja.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

Sa druge strane, Lena ističe da su se svakoga dana molile i nisu gubile nadu da će biti spasene.

- Umirale smo od straha, ali smo se nadale. Želele smo da verujemo da će nas jednom pustiti iako nam je i sam rekao u više navrata: "Zašto bih vas pustio? Mnogo je lakše da vas ubijem". Ipak, nismo gubile nadu i uvek smo bile spremne i pri sebi imale papirić sa našim podacima i porukom, ako se desi neka prilika da potražimo pomoć - priča Lena, koja je bila u zarobljeništvu sa Katjom. Bile su njegove seksualne robinje.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

I dodaje da je bio veoma bezdušan čovek, na čiji smrad nikada nisu mogle da se naviknu.

- Bio je okrutan, zao, ljigav, podmukao i kukavica. Uvek je stravično smrdeo i nismo mogle nikako na to da se naviknemo - kaže Lena.

Kako bi sačuvale zdrav razum i sprečile padanje u očaj, devojke su skretale pažnju sa užasa kroz koji prilaze vežbanjem, čitanjem, pisanjem pesama. A 1. maja 2001. godine Mokov im je poklonio crno-beli televizor.

- Bile smo presrećne, čak smo i reklame uzbuđeno gledale - istakle su.

Jedna emisija im je bukvalno promenila iz korena dotadašnji život u podrumu. Priča o Sabini Darden, koju su gledale na televiziji im je dala nadu, budući da se radi o ženi koja je uspela da pobegne od svog zlostavljača iz Belgije.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

Vremenom, Mokov je počeo da spušta svoj gard prema njima. Kupio im je i video rekorder. Čak ih je puštao iz podruma uveče na sat vremena kako bi vežbale, posle skoro četiri godine. Ali, to sve je radio sa jednom namerom.

U komšiluk se doselila studentkinja koju je isto želeo da zarobi i zadatak Katje i Lene bio je da je namame. Na taj način je Katja uspela da joj doturi video kasetu sa njihovom snimljenom porukom, koja je trebalo predati policiji.

Ovaj plan im je napokon uspeo! Policija je 26. aprila 2004. godine zakucala na vrata podruma i izbavila devovojke, koje su ugledale sunce posle tačno 1326 dana.

Viktor Mokov
foto: Profimedia

Lena nije mogla da napravi više od par koraka. Smrdela je na buđ, a koža joj je bila zelene boje. U trenutku kada je oslobođena, bila je u osmom mesecu trudnoće sa trećim Mokovim detetom, koje je mrtvorođeno. Nije znala šta je sa drugo dvoje dece koje je pre toga rodila.

- I dok sam bila trudna sa tom decom, nisam ih posmatrala kao decu, već kao strane objekte koji su gurnuti u mene. Ne osećam ništa prema njima - kaže ona.

Lena danas
Lena danasfoto: Profimedia

Međutim, po izlasku na slobodu, osetila je majčinski instinkt i zamolila je policajce da joj nađu decu. Nije ujedinjena sa njima jer nisu nađena, a ona kaže da je rastrzana između želje da ih vidi i želje da ih zaboravi.

- Znam da bih se gadila te dece, nastale na tako užasan način. A s druge strane, ja sam ih rodila - iskrena je Lena.

Katja danas
Katja danasfoto: Profimedia

Mokov je u svoju odbranu izneo šokantnu tvrdnju da je "želeo da poboljša natalitet Rusije i da je zato želeo mnogo dece". A u zarobljeništvu su bile i Nataša Kampuš, Elizabeta Fricl...Mokov je osuđen na 17 godina radnog logora i dve godine zatvora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs