SAZNAJTE VIŠE

RAZMAŽENA PRINCEZA TAJLANDA: Njen narod je kune, a modni svet bez nje ne može da se zamisli

Da li ste čuli za raskalašnu tajlandsku princezu Sirivanavari Nariratana? Ona je najzanimljivija osoba plave krvi na svetu i ovo je priča o njoj.

Zanimljivosti
Autor:
RAZMAŽENA PRINCEZA TAJLANDA: Njen narod je kune, a modni svet bez nje ne može da se zamisli
Sirivanavari Nariratana, Foto: Profimedia

Privatan život princeze Sirivanavari od Tajlanda je izuzetan i kontroverzan kao i njena dostignuća. Kreirala je sopstveni brend odeće, sašila haljinu za mis univerzuma i, na poziv samog Pjera Balmena, predstavila svoju kolekciju na Nedelji mode u Parizu. Međutim, talenti naslednice kralja Tajlanda nisu impresionirali podanike: saznavši da su milioni bata iz državnog budžeta potrošeni na promociju njenog brenda, Tajlanđani su organizovali protest. Kako je princeza lišena titula postala svetska ikona stila?

„Diznijeva princeza srnećih očiju“, „jedna od najzgodnijih žena plave krvi“, „kraljeva naslednica lišena titule“ – tako se poetski naziva 35-godišnja tajlandska princeza Sirivanavari Nariratana. Njen otac, kralj Tajlanda, Rama X (Maha Vačiralongkorn), takođe je stekao mnoge nadimke, ali se ispostavilo da su mnogo manje laskavi. Gangster i ženskaroš – takav je kralj u očima javnosti i medija, piše Citymagazin.rs.

Sirivanavari je rođena 8. januara 1987. iz veze između tadašnjeg prestolonaslednika i njegove ljubavnice, glumice koja je nosila umetničko ime Iuvadhida Suratsavadi. Iuvadhida je rodila petoro dece i 1994. konačno postala njegova zakonita supruga. Ali porodična sreća nije dugo trajala: dve godine kasnije, ljubazni prestolonaslednik, i sam daleko od modela bračne vernosti, optužio je svoju ženu za izdaju.

Bes budućeg monarha bio je veliki. Izabranici je oduzeo diplomatski pasoš, a sinovima i ćerki kraljevske titule. Suratsavadi je morao da pobegne u Veliku Britaniju, ali ni tamo je tiranski prestolonaslednik nije ostavio na miru, odlučivši da joj oduzme najdragocenije – ćerku. Obratio se samoj kraljici Elizabeti II, kako bi mu ona pomogla da vrati ćerku domovinu.

Između dve vatre

Dok je devojčica odrastala, imala je pred očima dva živopisna, ali potpuno suprotna suprotna uzora. Prvi je njena baka, kraljica Sirikit, koju će kasnije nazvati pravom modnom ikonom. Zbog očeve političke karijere, buduća vladarka je odgajana u nekoliko zemalja – Tajlandu, Engleskoj, Danskoj i Francuskoj. Azijske i evropske kulture ogledale su se u njenoj kraljevskoj garderobi – formirao ju je, između ostalog, poznati francuski dizajner Pjer Balmen.

Drugi uzor bio je ekscentrični otac koji se proslavio modnim eksperimentima. Rama X bi išao u šoping u inostranstvo, noseći farmerke niskog struka i krop top koji otkriva njegovo tetovirano telo. Istovremeno, njegova ljubav prema pudlici po imenu Fu-Fu rezultirala je činjenicom da su se jednog dana pojavili u javnosti u istim odevnim kombinacijama. Pas je bio obučen u ljubičastu vojnu uniformu i imao je male čizme na svakoj šapi.

U modnim odabirima Sirivanavari može se pratiti uticaj i njenog oca i bake. Ona kombinuje tradicionalne nošnje i kraljevski kodeks oblačenja sa provokativnim odevnim kombinacijama. Na primer, na Pariskoj nedelji mode u julu 2022. godine, princeza se pojavila pred fotografima u haljini brenda Schiaparelli sa efektom golih grudi. Ukrašena pozlaćenim mesinganim bradavicama, odeća ju je koštala 4.800 funti.

Modni svet je toliko privlačio princezu da je to učinila svojom profesijom. Diplomirala je primenjenu umetnost na Univerzitetu King Čulalongkorn u Bangkoku, a zatim nastavila studije u Francuskoj. Izbor naslednice monarha pao je na prestižnu instituciju – parisku modnu školu Ecole de la Chambre Sindicale de la Couture Parisienne. Svojevremeno su njeni učenici bili poznati modni dizajneri kao što su Iv Sen Loran, Karl Lagerfeld i Valentino Garavani.

Najbogatija princeza u svetu mode

Sirivanavari je debitovala kao modni dizajner 2004. godine na Milanskoj nedelji mode. Tri godine kasnije, dizajner Pjer Balmen pozvao je 20-godišnju studentkinju da predstavi svoju kolekciju na Nedelji mode u Parizu. Nakon toga, počela je vredno da radi na sopstvenom brendu Sirivanvari, čije su se prodavnice pojavile u elitnim oblastima Bangkoka.

Rad princeze je eklektičan kao i njena biografija. Kao i kraljica Sirikit, ona kombinuje elemente zapadnog stila sa orijentalnim motivima i ne plaši se eksperimenata. U okviru prve kolekcije, na osnovu sećanja svoje bake, pokušala je da modernizuje tradicionalnu tajlandsku nošnju. Na njenoj reviji, manekenke su defilovale modnom pistom u pantalonama sličnim harem pantalonama i pantalonama za jahanje, širokim tunikama sa dubokim izrezima i lepršavim minićima.

Pored toga, Sirivanavari je postala redovna na modnim revijama slavnim modnih kuća poput Chanel, Christian Dior, Elie Saab, Giambattista Valli – i uvek se mogla videti kako sedi u prvom redu.

Svetski tabloidi takođe nisu ostali ravnodušni na njenu pojavu. Daily mail ju je nazvao “ikonom stila”, a People istakao da princeza ne samo da nosi zapanjujuće odeće, već ih i kreira.

Gnev naroda

Međutim, dok su neki spremni da se dive talentima naslednice monarha, koja je zauzela treće mesto u redu za presto, drugi ne dele ista osećanja. Dakle, princeza se našla u centru skandala, kreirajući odeću za tajlandsku učesnicu takmičenja za Miss Universe 2018 Sofidu Kančanarin, koja je na njemu zauzela deseto mesto. Popularna jutjuberka Vančaleom Jamneanpol nazvala je ružnom uskom plavom haljinom od tajlandske svile, ukrašenu šarom riblje krljušti, paunovim perjem i apstraktnim ornamentima. Međutim, zakoni na Tajlandu su toliko oštri da takve izjave upućene članovima kraljevske porodice prete zatvorskom kaznom od 3 do 15 godina. Blogerka se izvinila i više se nije pojavljivala u vestima.

2020. godine, na dan kada je princeza trebalo da prikaže svoju kolekciju jesen-zima, građani Bangkoka su organizovali protest. Održali su parodijsku povorku pod nazivom “Narodna pista”, izražavajući nezadovoljstvo brendom princeze. Na skupu su bili postavljeni plakati koji prikazuju ruku sa tri podignuta prsta, simbol prkosa popularan među mladima. Ruka je bila stavljena u zlatni kavez za ptice, iznad kojeg se nalazio ustav zemlje, pritisnut kraljevskim prestolom. Uprkos pretnji zatvora, građani su pokrenuli pitanje reforme monarhije. Prvi put u istoriji postao je predmet rasprave čak i u parlamentu. Protesti su bili praćeni hapšenjima i nisu doveli do željenih rezultata, politička situacija u zemlji je i dalje nestabilna.

Sirivanavarin odgovor na gnev bila je nova linija odeće ukrašena sa deset redova slova S, prvog slova njenog imena. Broj deset je simbolizovao njenog oca, kralja Ramu X. U isto vreme, šara u obliku srca govorila je o princezinoj „večnoj ljubavi“ prema svom narodu.

Stanovnicima se nije dopala reklamna kampanja, ali odeća sa ovim ukrasom preplavila je tržišta čak i najudaljenijih provincija zemlje. Mediji su pisali da bi ovo trebalo da podseti Tajlanđane na nepromenljivu moć monarhije. Tako su morali svaki dan da nose njen novi simbol na sebi.

Šampionka i “žena iz naroda”

Međutim, imidž razmažene naslednice monarha ne odgovara snažnoj volji i hrabrosti Sirivanavari, koja joj je pomogla da postigne uspeh u sportu. Princeza se profesionalno bavila badmintonom, osvojivši zlato sa svojim timom na Igrama jugoistočne Azije 2005. godine. 2016. godine osnovan je turnir na Tajlandu, koji je dobio ime po njoj, Tajland Masters princeze Sirivanavari.

Nekoliko detalja iz ličnog života princeze u bliskoj je vezi sa sportom, ali i sa modom. Dakle, 2016. godine, na teniskom turniru Rolan Garos, princeza je primećena u društvu misterioznog mladića. Dve godine kasnije, ponovo se pojavila sa njim na istom događaju. Zatim je na trkama, kao i na reviji brenda Louis Vuitton, takođe bila u društvu vitkog, stilizovanog muškarca smeđe kose. U medije je postepeno procurila nepotvrđena informacija da je princezin tajanstveni pratilac bio Gijom Rava, francuski preduzetnik, suvlasnik brendova odeće Boll & Rava i ACE Denim. Važno je napomenuti da je njegova prva prodavnica otvorena u domovini Sirivanavari – u neboderu od 78 spratova, koji se smatra jednom od atrakcija Bangkoka.

1 / 5 Foto: Profimedia

Rečeno je da ako se tajlandska princeza uda za običnog čoveka, može da izgubi podršku porodice i status. Ali izgleda da se najmlađa kraljeva ćerka ne plaši takve budućnosti i nastavlja da prkosi svim pravilima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs