šOK

ČASNA SESTRA POSLE 20 GODINA ĆUTANJA OTKRILA NAJMRAČNIJE TAJNE KATOLIČKE CRKVE: Ono što opatice trpe je neizdrživo

Niko nije kažnjen, naprotiv, takvi bezobzirni ljudi uživaju veliki ugled.

Zanimljivosti
18:56h Autor:
ČASNA SESTRA POSLE 20 GODINA ĆUTANJA OTKRILA NAJMRAČNIJE TAJNE KATOLIČKE CRKVE: Ono što opatice trpe je neizdrživo
Foto: Shutterstock

Zbog jedne opatice u celom Vatikanu je bila uzbuna. Naime, iako je ćutala dve decenije, pre nekoliko godina odlučila je da iznese u javnosti jezivu priču. U ispovesti na univerzitetu u Bolonji ispričala je sve do detalja.

Anonimna opatica, prebirajući prstima brojanicu, tada se prisećala svih momenata, koji su se desili 2000. godine. Na početku je istakla da su sveštenik i ona sedeli licem u lice za vreme njene ispovesti. Sve vreme joj je pogled bio uperen u pod.

Molitva, časna Sestra
foto: Thinkstock

- U jednom trenutku, sveštenik je ustao sa stolice i počeo da se nabija na mene. Iako sam sitna, zgrabila sam ga za ramena, odgurnula svom snagom. Uspela sam da ustanem i gurnem ga nazad na njegovu stolicu - objašnjavala je.

I dodaje da joj se slična stvar, samo sa drugim sveštenikom, desila i naredne godine. Od tog trenutka, na ispovest je išla, čak, u drugu državu kod svog duhovog oca.

časna Sestra
foto: Shutterstock

- Ispovest bi trebalo da se odvija na mestu koje je mesto spasenja, sloboda i milosti. Danas, u mnogo slučajeva, ispovest je postala stvar greha i demonstracije sile i moći - rekla je opatica.

Naglašava da joj se sveštenik, nakon tog gnusnog ponašanja, izvinio, i to "u ime crkve". Da stvar bude još ironičnija, njegov postupak nikada nije sankcionisao postupak, a bio je ugledni univerzitetski profesor.

U periodu kada je opatica rešila da javno istupi i progovori o svemu za "Associated press", jedan od sveštenika o kome je reč - preminuo je. Kada je to čula, kaže da joj je laknulo.

Katolička Crkva
foto: Profimedia

- Vidim to kao osvajanje dve vrste slobode - oslobođenje za žrtvu i oslobođenje od saznanja da taj sveštenik i danas može da uradi isto nekom drugom. Nadam se da će moja ispovest pomoći ostalim časnim sestrama da se oslobode svojih tereta - zaključuje opatica.

U svetlu pokreta #MeToo, pojaljuju se mnoge priče o seksualnom zlostavljanju iz svih slojeva društva, a jedno vreme najviše pažnje izazivala su priznanja o seksualnom uznemiravanju koje se odvija u katoličkoj crkvi. Neretko se dešavalo da časne sestre zatrudne.

Međutim, za to postoji ustanovljena procedura - radi se o abortusu koji plaća sveštenik, jer opatice nemaju primanja.

Katolička Crkva
foto: Profimedia

Baš u to vreme je američku javnost potresao skandal. Javnost je ostala šokirana, kada se saznalo da je katolički kardinal Teodor Mekarik, godinama seksualno zlostavlja svoje podređenje.

Tu su i užasne priče koje dolaze iz katoličkih crkava u Africi. Tako je 2013. godine jedan visoko pozicionirani sveštenik u Ugandi napisao nadređenima pismo u kojem je opisao da se sveštenici "romantično druže sa časnim sestrama". Nakon pisma je suspendovan, sve dok se nije javno izvinio i porekao svoje tvrdnje.

Vatikan
foto: Shutterstock

Sa druge strane, Vatikan uglavnom na ove optužbe ne stavlja uopšte akcenat. Jedini komentar bio je da lokalne crkve treba da se bave sankcionisanjem sveštenika, koji seksualno zlostavljaju časne sestre.

Ali, javna je tajna da takvi zločini prolaze nekažnjeno i na civilnom i na crkvenom sudu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs