tužna priča

TRAGIČNA PRIČA UJEDINILA JE SRBE I BOŠNJAKE: Životi dvoje mladih SVIREPO su ugašeni, ali njihova ljubav ostala je večna

Ljubav sarajevskog Romea i Julije prepričaveće se iz generacije u generaciju

Zanimljivosti
Autor:
TRAGIČNA PRIČA UJEDINILA JE SRBE I BOŠNJAKE: Životi dvoje mladih SVIREPO su ugašeni, ali njihova ljubav ostala je večna
Foto: Printscreen/YouTube/Sadgamemo

Srbin Boško Brkić i Bošnjakinja Admira Ismić odlučili su 1993. da napuste ratom zahvaćeno Sarajevo i odu u neku obećanu zemlju gde bi nesmetano mogli da žive svoju ljubavavnu priču.

Njih dvoje zaljubili su se još tokom Olimpijade u Sarajevu.

Godinu dana nakon početka rata u BiH, odlučili su da napuste grad i potraže bolji život negde gde njihova ljubav neće biti osuđivana i gde neće morati da hodaju pognute glave zbog imena i prezimena koje nose.

Boško i Admira
foto: Printscreen/YouTube/CNN

Dvoje zaljubljenih 25-godišnjaka, 18. maja, krenuli su ka naselju Grbavica, koje je tada bilo pod kontrolom Vojske Rrepublike Srpske. Cilj je bio da se dokopaju slobode. Unapred je bio pripremljen teren, te je ugovoren njihov prelazak preko mosta. Dogovor je bio da nijedna strana ne zapuca prilikom njihovog prelaska.

Par je bio presrećan jer će konačno osetiti slobodu i moći nesmetano da uživa u ogromnoj ljubavi. Tu idulu prekinuli su zvuci snajpera. Njihovi životi ugašeni su na podmukao način, Boško i Amira nastradali su od strane metka.

Prvo je pogođen Boško, a ubrzo i Amira. Dok je ispuštala svoju dušu, uspela je da se približi svojoj najvećoj ljubavi, te se priljubila uz mrtvog Boška u čijem je zagrljaju izdahnula.

Boško i Admira
foto: Printscreen/YouTube/Sadgamemo

Njihova tela ležala su danima na mostu, jer niko nijedna zaraćena strana nije smela da reaguje, strahujući za svoju bezbednost.

Nakon sedam dana, Vojska Republike Srpske sklonila je tela.

Par je sahranjen u Lukavici, dok su njihova tela, prema želji Admirinih roditelja, prenesena na Sarajevsko groblje. Boškova majka blagoslovila je taj čin.

Nakon ugašenih života ovog bezazlenog, zaljubljenog para, narodu je ostalo samo da nagađa ko je imao srca da ispali rafal i ugasi ove mlade živote. Nije utvrđeno ni sa čije strane su rafali došli.

Njih dvoje nazvani su "sarajevski Romeo i Julija", dok je njihova tužna priča obišla ceo svet, zahvaljujući novinaru Kurtu Šorku. Sarajevska rok grupa "Zabranjeno pušenje" je snimila pesmu pod nazivom "Boško i Admira", a isto tako i Bil Mejdn pod nazivom "Bosko and Admira".

Istina je da istraga nikada nije sprovedena i da se sa sigurnošću ne zna šta se dogodilo. Za ubistvo “sarajevskih Romea i Julije” do danas niko nije odgovarao.

Njihova vanvremenska ljubav uspela je na trenutak da sruši zidove mržnje koji su tada postojali, između srpskog i bošnjačkog naroda.

Životi ovog mladog, zaljubljenog para, svirepo su ugašeni, ali njihova ljubav živeće večno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs