ISTORIJA

EVO OD ČEGA JE BOLOVAO ADOLF HITLER: Otkrivena njegova pisma lekaru!

"Ako je nešto loše, apsolutno moram da znam, " napisao je Hitler

Zanimljivosti
Autor:
EVO OD ČEGA JE BOLOVAO ADOLF HITLER: Otkrivena njegova pisma lekaru!
Adolf Hitler, Foto: Profimedia

Kada je Robert Doepgen počeo da istražuje porodičnu arhivu za potrebe školskog projekta, nije ni slutio da će u njoj pronaći pisma koja su razmenjivali njegov pradeda i Adolf Hitler.

Potomak jednog od lekara koji je lečio Adolfa Hitlera objavio je pisma koja su njih dvojica razmenjivali, a koja svedoče da je diktator imao problema sa glasom, prenosi Gardijan objavu švajcarskih medija.

Počevši od 1935. godine, Hitlera je nekoliko puta lečio Karl Oto fon Ajken. Međutim, ova činjenica bi za većinu najverovatnije ostala nepoznata da čukununuk nemačkog specijaliste za uho, grlo i nos nije pretraživao porodičnu arhivu za potrebe školskog projekta.

Britanski stručnjak za nemačku istoriju Ričard Džej Evans, potvrdio je autentičnost pisama u kojima Hitler iskazuje svoju zabrinutost zbog moguće ozbiljne bolesti.

"Ako je nešto loše, apsolutno moram da znam", napisao je Hitler doktoru nakon njihove prve konsultacije u maju 1935. godine. Lokalni list NZZ am Sonntag, navodi da se u pismima spominje važnost koju je Hitler pridavao svom glasu, jer mu je bio važan na skupovima, mitinzma i u svakodnevnim političkim govrima koji su mu donosili popularnost i podršku pristalica.

Oni tvrde da je jedna operacija uklanjanja polipa čak odložena, jer je fon Ajken savetovao Hitlera da posle hirurškog zahvata mora da odmara glasnice i da ne može da drži govore.

Takođe, kako se može videti iz pisama, ovaj doktor nikada nije doveo u pitanje lečenje čoveka koji je bio odgovoran za brojna razaranja i smrti miliona ljudi koji su ubijeni u holokaustu i za vreme Drugog svetskog rata.

Na pitanje ruskih islednika nakon završetka rata zašto nije ubio Hitlera u nekoj od prilika koje su mu pružene, on je istakao: "Ja sam bio njegov lekar, a ne njegov ubica".

Umesto toga, nešto posle ponoći 30. aprila 1945. godine tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u istoriji, s ljubavnicom Evom Braun izvršio je samoubistvo u bunkeru kod Berlina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs