via veneto, rim

BILA JE GLAMUROZNA I MESTO OKUPLJANJA NAJVEĆIH ZVEZDA: Ovako se ugasila najlepša ulica u Rimu koja krije mnoge tajne!

Ah Rim...Šta reći o italijanskoj prestonici, a da nije već rečeno? Poznat i kao 'Večni grad', 'Prestonica sveta', 'Grad na sedam brežuljaka' ili jednostavno 'Grad', Rim je mesto gde hodajući ulicama možete osetiti, pa čak i udahnuti, svu njegovu istoriju, grandioznost, veličinu.

Zanimljivosti
Autor:
BILA JE GLAMUROZNA I MESTO OKUPLJANJA NAJVEĆIH ZVEZDA: Ovako se ugasila najlepša ulica u Rimu koja krije mnoge tajne!
Foto: Shutterstock

A da li postoji iskonskija rimska ulica od one po kojoj ovaj grad mogu prepoznati i oni koji u njemu nikada nisu bili?

Via Veneto - 'Dolce Vita' 50-ih i 60-ih godina

Krajem 19. veka u istorijskom centru Rima izgrađena je ulica koja je kasnije dobila ime po bitci kod Vittoria Veneta, poslednjoj italijanskoj bitci u Prvom svetskom ratu. Via Vittorio Veneto, ili skraćeno samo Via Veneto, je svoj legendarni status stekla nakon Felinijevog filma La Dolce Vita kada je postala sinonim za "slatki život" rimskog otmenog društva 1950-ih i 1960-ih godina.

Ulica je bila glavno mesto radnje gde novinar Marčelo Rubini lovi vrhunske noćne klubove i barove u potrazi za tračevima o slavnim osobama. Sofija Loren, Bert Lanlaster, Barton, Tejlor, Ava Gardner, svi su u jednom ili drugom trenutku 'kampovali' u barovima Vie Veneto, osvetljeni blicevima paparaca.

Film je zauvek ovekovečio život potpunog italijanskog uživanja poznatog kao 'dolce vita' koji se sastoji od beskrajnih aperitiva u Harry’s Baru i tajnih zabava u najluksuznijim hotelima. Via Veneto je tih godina bila pojam visokog glamura i lagodnog života, mesto gde hedonizam postaje dekadencija. Do kraja pedesetih godina italijanski je stil života postao moderan i poželjan, a proizvodi viđeni u filmovima poput La Dolce Vita koji su slikovito prikazivali italijanski život toga doba, bili su percipirani kao simboli statusa. Jedan od takvih simbola bila je i crna majica dugog okovratnika koju je Marčelo Mastrojani nosio ispod bele košulje, a koju danas zovemo - dolčevita.

Šetajući ulicom Via Veneto, čovek je opčinjen veličinom avenije, njenim širokim trotoarom, divovskim zgradama koje su nekada bile luksuzni hoteli i visokim drvećem. Ulica je u to vreme bila poznata i kao ekvivalent njujorškoj Petoj aveniji - elegantna, skupa ulica s prekrasnim zgradama, lepim vrtovima, luksuznim hotelima i nekim od najpoznatijih rimskih kafea i barova.

Međutim, nakon svog vrhunca, Via Veneto je nažalost postala jedan od simbola propadanja Večnog grada. Italijanska kinematografija je posrnula, velike zvezde su nestale, a gospodarstvo je propadalo. Do 1990. godine, naizgled nepromenjivi Café di Paris bio je senka sebe iz Felinijeve ere. Glumci, reditelji, razne VIP osobe, skandali, tračevi, sve o ulici Via Vittorio Veneto u šezdesetima ostalo je samo sećanje. Zgrade, restorani i barovi žudeli su za renovacijom i podmlađinjivanjem u skladu s internacionalnom atmosferom. Iako je mnogo razloga zašto je Via Veneto zaostala, stvari se stalno menjaju i sve ide prema tome da slavna ulica vrati stari sjaj.

Udruženje Via Veneto koja se sastoji od grupa hotelijera, restoratera i stanovnika već je godinama posvećena oživljavanju ulice. Čini se kako ulica izgleda spremna za ponovno rođenje zahvaljujući nizu otvaranja međunarodno poznatih restorana i hotela ove i sledeće godine. Italijanski preduzetnik Flavio Briatore, otvorio je svoju luksuznu piceriju Crazy pizza u ulici Veneto, a uskoro planira otvaranje restorana i kluba Twiga na gornjem spratu hotela Bernini. Kombinovaće izvrsnu italijansku kuhinju s muzikom, plesom i klupskom atmosferom, baš kao i u Londonu i Monte Karlu.

Ovog leta planirana su i druga otvaranja, uključujući hotel i restoran Nobu koji se nalazi u istorijskoj zgradi Grand hotela Via Veneto, a 2023. godine hotel Rosewood stiže u glavni grad, kao i Mandarin Oriental u Via Piemonte, samo pet minuta hoda od Via Veneto.

Svi oni nadaju se kako će otvaranje novih luksuznih hotela i restorana podtsaći ponovno rođenje Vie Veneto, a da će ovaj deo Rima postati destinacija za turiste koji su spremni da potroše više i time vrate u ovu ulicu nekadašnji glamur i sjaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs