Originalno

Bacite brijač, pustite dlake i bolje ćete proći: Profesorka motiviše studente da ne briju pazuh!

Oni koji su učestvovali u vežbi primetili su zgađena lica prolaznika, a najgore su prošle žene
Zanimljivosti
22:44h Autor:
Bacite brijač, pustite dlake i bolje ćete proći: Profesorka motiviše studente da ne briju pazuh!
Foto: Shutterstok

Ako se odreknete brijača - imaćete više bodova na Univerzitetu Arizona!

Profesorka ovog Univerziteta, Brijana Feš, ponudila je studentkinjama dodatne bodove ukoliko prestanu da briju noge i pazuh tokom deset nedelja u toku semsetra, uz vođenje dnevnika o svojim iskustvima o tome!

Svrha svega toga jeste da studenti počnu da razmišljaju kritički o socijalnim normama i ulogama polova.

7 najčešćih grešaka prilikom brijanja možete pročitati OVDE.

Sličnu priliku profesorka Feš pružila je i muškarcima: dodatne poene dobiće ako obriju dlake sa celog tela, izuzev glave.

Studentkinja koja je prihvatila izazov, Stefani Robinson, opisala je ovaj eksperiment kao iskustvo koje joj je promenilo život.

"Mnogi moji prijatelji nisu želeli da rade pored mene, ni da čuju za ovaj zadatak, a moja majka je bila je zbunjena i uzrujana idejom da ću se jednog dana udati u beloj venčanici sa dlakama ispod pazuha. Takođe, primetila sam i poglede stranaca, čija su lica pokazivala gađenje prema mom telu. To me je definitivno nateralo da shvatim da ako se niste striktno prepustili ulogama koje je društvo odredilo za polove, vaše telo postaje meta rasprave i javne diskusije" - kaže Stefani.

Za žene sa osetljivom kožom - sve tajne egipatske depilacije. Više pročitajte OVDE.

Muškarcima je, čini se, bilo lakše, jer je određeni stepen brijanja postao prihvatljiv, čak i očekivan. Od žena se, pak, ne očekuje da imaju dlake ispod pazuha, to je nepoželjno, prljavo i muškobanjasto, a takvo mišljenje postalo je rasprostranjeno još 1915. godine, kada su firme za proizvodnju brijača započele kampanju.

Pet godina kasnije, kampanja se proširila i na brijanje nogu, koje su lepe i glamurozne samo kada su glatke i mekane.

I pored velike kampanje, pre prvog svetskog rata skoro nijedna žena nije brijala noge, ali je do 1964. godine to učinilo 98 odsto žena.

Kako da napravite vosak za depilaciju, saznajte OVDE.

Poznate holivudske dame, uključujući Kameron Dijaz, progovorile su o većoj toleranciji za izbore žena, pa se tako glumica Monik na dodeli "Zlatnog Globusa" pojavila sa neobrijanim nogama. Takođe, Madona je pre nekoliko meseci objavila svoju fotografiju sa neobrijanim pazuhom.

Sa druge strane, profesorka Feš dobila je nagradu američkog Udruženja psihologa za uvođenje ovog programa u nastavu, a mnogi univerziteti pozvali su je jer razmišljaju da preuzmu njene vežbe i za svoje časove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs