verovanja i običaji

POČELA "TRAPAVA" NEDELJA: Evo šta morate da uradite na Uskršnji ponedeljak, kako biste privukli sreću u kuću!

Počinje Svetla nedelja

Zanimljivosti
Autor:
POČELA "TRAPAVA" NEDELJA: Evo šta morate da uradite na Uskršnji ponedeljak, kako biste privukli sreću u kuću!
Foto: Shutterstock

Danas proslavljamo drugi dan Uskrsa, za koji se vezuju brojni običaji i verovanje. Naime, Uskršnjim ponedeljkom počinje "trapava" sedmica, tokom koje se uopšte ne posti, čak, ni sreda, ni petak. A rasprostranjen je, takođe, i naziv "Bela nedelja".

Baš zbog Tomine nedelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i "Zaklopita".

Nastavlja se sa obilnim gozbama i slavljem, tako da se na Svetli ponedeljak ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji. A svaki gost dobija jaje.

Zanimljiv običaj u Vojvodini

U vojvođanskim selima vlada običaj polivanja devojaka. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju. Ali uz to nose i kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to, sa druge strane podseća na događaj kada je Isus svojim apostolima oprao noge.

Raspeće Hristovo
foto: Wikipedia

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Podelite hranu siromašnima

Posebno na današnji dan trebalo bi hranu i jaja podeliti siromašnima, kako bi i oni mogli da osete radost praznika. Tim postupkom privlačite sreću u vašu kuću, a domaćini su verovali da će godina biti berićetna.

Običaj na Hilandaru

Rano ujutru, po završenoj službi u manastiru Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Kreću ći se laganim hodom u povorci, pevaju tropare Bogorodici i obilaze sledećea mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir.

Pozdrav

Pozdrav "Hristos Vaskrse" i odgovor "Vaistinu Vaskrse" koristi se 40 dana, sve do Spasovdana.

Vaskršnji utorak je, po narodnom verovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno.

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs