NEVEROVATNA PRIČA

SRPKINJA REKLA ZBOGOM CIVILIZACIJI,SA ŠAOLIN MONASIMA ŽIVI NA KRAJU SVETA: Nećete verovati šta ju je nateralo na to!

U šaolin manastiru živi po strogim pravilima, ustaje u 6, leže u 8...

Zanimljivosti
Autor:
SRPKINJA REKLA ZBOGOM CIVILIZACIJI,SA ŠAOLIN MONASIMA ŽIVI NA KRAJU SVETA: Nećete verovati šta ju je nateralo na to!
Foto: Printscreen Youtube / MONDO PORTAL

Marta Nešković je u najmanju ruku - neobična devojka! Njena interesovanja odvela su je na najrazličitije krajeve sveta, a zadržala je u Kini. Ustajanje u zoru, vežbanje, istraživanje učenja Šaolin monaha, samo su neki momenti iz njenog dana.

"Sad kako gledaš šta je drugačije nego kod nas, sve je drugačije. A opet, sad samo pristupiš njima kao ljudima, onda je sve isto, sporazumevaš se skroz normalno kao sa svojim zemljacima", rekla je Marta.

"Tokom studija fizike, počela sam da intenzivno da se bavim sportom. Tenkvondo i još jednim sportom, da kažem umetnošću kretanja, koja je nastala u predgrađu Pariza, zove se l art du deplacement. Nešto je slično parkuru današnjem. Tako, u to vreme sam već počela da nekako se interesujem za vezu između tela, nekih telesnih praksi i duhovnosti. Shvatila sam da kroz antropološka istraživanja mogu da odgovorimm na ta pitanja i mogu da se upustim i ta istraživanja koja i mene nekako prorodno znače.

Glavni razlog njenog odlaska:

Otišla sam u Indiju i Kinu kako bih našla neku preciznu temu za doktorsku tezu i kako bih našla teren koji mi odgovara", priča Neškovićeva, koja je obišla više od 20 mesta u Indiji i Kini i našla duhovna mesta.

Šaolin monah
foto: Printscreen Youtube / MONDO PORTAL

"Između ostalog, otišla sam u Šaolin hram. Ja sam deo grupe stranih kung-fu studenata u Šaolin hramu. Sa njima živim, mi smo jedna zejednica. Prosečan dan mi je, ustajem u pola šest, radim svoje zdravstvene vežbe, vežbam kineskim, radim svoje zdravstvene vežbe, vežbam kineski, idem na trening od pola devet do pola 11. Onda posle ručka ja moram da radim na tezi, ili da vežbam kineski, imam časove kineskog, nekad su ujutru, nekad su uveče, zavisi, po sat vremena dnevno, nekad su ujutro, nekad su uveče, zavisi, po sat vremena dnevno i onda uveče se jako rano leže. Ja sam uveće u osam-devet već u krevetu", ispričala je Marta.

Na pitanje da li planira da se vrati u Srbiju ili će nastaviti da živi u Šaolin manastiru kaže:

Hoću da živim u Srbiji, volela bih da ovde imam porodicu. Tako da ipak planiram da se vratim posle doktorata.

Ceo video možete pogledati ovde:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs