TRAJU GODINAMA

15 NAMIRNICA NEOPHODNIH ZA PREŽIVLJAVANJE: Ovo morate da imate u slučaju rata!

Danas, dok svet bruji o ratu, širom planete ljudi se strude da naprave zalihe hrane. Ali da li znate šta treba da kupite?

Zanimljivosti
Autor:
15 NAMIRNICA NEOPHODNIH ZA PREŽIVLJAVANJE: Ovo morate da imate u slučaju rata!
Foto: Shutterstock

Da li ste primetili da vaše komšije i prijatelji prave zalihe hrane? Brašno kupuju i oni što nikad do sad nisu mesili hleb? Možda i vi želite da napravite zalihte, ali ne znate šta je to što treba da kupite?

Donosimo vam spisak namirnica koje su neophodne u slučaju rata ili neke katastrofe:

Med

Med je jedna od retkih namirnica koja nema rok trajanja. Može da traje večno, uglavnom zbog činjenice da se sastoji od šećera i ima veoma malo vlage, što otežava bakterijama ili mikroorganizmima da prežive u njemu. Može da se desi da med počne da se kristališe, ali u tom slučaju zagrevanjem ga možete vratiti u prvobitno stanje.

Pirinač

Beli pirinač u posudi bez kiseonika trajaće između 25 i 30 godina, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede i američkoj Upravi za hranu i lekove. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da pirinač spakovan u plastičnu kutiju ili staklenu teglu ni posle tri decenije stajanja neće izgubiti aromu niti nutritivnu vrednost.

Kikiriki puter

Puter od kikirikija može da se čuva minimum tri do pet godina, mada je na etiketi naznačeno manje. Visoka količina masti i vitamina E "sprečava oksidaciju i produžava rok trajanja", kaže Ričard Folks, viši naučnik na Institutu za istraživanje hrane s Univerziteta u Njujorku. Čak i ako istekne rok trajanja i kikiriki puter promeni ukus, neće štetiti ako ga pojedete.

Žestina

Neotvorene flaše žestokog alkoholnog pića poput votke, viskija i ruma ostaće zauvek pitke ako se pravilno čuvaju. Samo treba pripaziti da ne budu direktno izložene toploti ili sunčevoj svetlosti. To se ne odnosi na pića koja imaju dodatne sastojke poput aroma i likere.

Pasulj

Suve mahunarke (pasulj, sočivo) takođe imaju dug rok trajanja. Pasulj i sočivo mogu trajati neograničeno dugo ako stoje hermetički zatvoreni u staklenoj posudi, a konzervisani pasulj takođe može trajati godinama ako se čuva na hladnom i suvom mestu.

Energetske pločice

Prema vodiču PBS Food "vodiču za preživljavanje zombi apokalipse", energetske pločice su obavezne na listi, jer "u osnovi traju zauvek" i dobro dođu kao "gorivo" u hitnim slučajevima.

Slatkiši

Jedenje slatkiša koji je dugo stajao možda neće biti veliko uživanje, ali verovatno se nećete razboleti od toga. Tvrde bombone, crna čokolada, žele bombone i karamele mogu trajati oko godinu dana, ali na primer mlečnu i belu čokoladu treba bacati nakon šest do devet meseci.

Kocke supe

Kocke supe, posebno ako su vegetarijanske, mogu trajati i do godinu dana nakon isteka roka. Sve dok vlaga nije ušla u pakete. Možda će biti manje ukusne, ali neće biti štetne.

Konzervirana hrana

Konzervirano voće, povrće, pa čak i meso će trajati od jedne do pet godina. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, "konzervirana hrana sa visokim sadržajem kiseline (npr. paradajz i voće) će zadržati svoj najbolji kvalitet 12 do 18 meseci, dok će konzervirana hrana sa niskim sadržajem kiseline (npr. meso i povrće) zadržati dve do pet godina."

Mleko u prahu

Obično mleko u prahu zvanično ima rok od 18 meseci, ali Spruce Eats piše da je upotrebljivo od dve do deset godina posle tog roka, te da neke prodavnice za preživljavanje prodaju nemasno mleko u prahu s rokom trajanja od 25+ godina. Ministarstvo poljoprivrede SAD navodi da je mleko u prahu stabilna namirnica i može da traje neograničeno.

Instant kafa

Zavisnici od kofeina ne treba da brinu, instant kafa može večno da traje, posebno ako se drži upakovana u zamrzivaču. Na polici može da stoji između dve i 20 godina, navodi Eat by Date.

Krekeri

Brašno će trajati samo godinu dana, ali brašno, so i voda se mogu kombinovati da bi se napravili krekeri za koje Survival Life tvrdi da mogu da stoje i nekoliko godina. Tvrde krekere treba potopiti u vodu ili ih pržiti na puteru da bi postali jestivi.

So, šećer, sirće

A kad smo kod ukusa, dobro je znati i da so, bila morska ili kamena, ne može da se pokvari i zauvek ostaje sveža i upotrebljiva. Šećer je takođe jedna od namirnica koja se ne kvari, mada vremenom može da se previše stvrdne. Na kraju, ni sirće nema rok trajanja, od propadanja ga štiti kiselina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs