Neverovatno

EVO KAKO JE OTROVAN BIVŠI UKRAJINSKI PREDSEDNIK JUŠČENKO: Preko noći lice mu je postalo sivo i puno ožiljaka!

Supruga je prva primetila da Viktor ne izgleda kao inače

Zanimljivosti
Autor:
EVO KAKO JE OTROVAN BIVŠI UKRAJINSKI PREDSEDNIK JUŠČENKO: Preko noći lice mu je postalo sivo i puno ožiljaka!
Foto: Profimedia

Pre 18 godina otrovan je nekadašnji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Otrovan je, kako se posle pokazalo, dioksinom. Sve se dogodilo u susret predsedničkim izborima 2004. godine. Protivkandidat Juščenku bio je Viktor Janukovič.

Prvi simptomi trovanja

Prve znakove bolesti on je osetio u septembru 2004. tokom predsedničke kampanje, zbog čega je proveo nedelju dana u bolnici u Beču. Imao je zdravstvene probleme s probavom i strašne bolove u leđima, zbog kojih je direktno kroz kateter u kičmu morao dobijati morfijum, a lice mu je postalo sivo, podbulo i prekriveno ožiljcima.

Od posledica trovanja lice mu se prilično izobličilo, a velika oštećenja pretrpela je i njegova koža. Juščenko je tada govorio da se radi o namernom trovanju u cilju pokušaja ubistva. Podsetio je da je dan pre početka svojih zdravstvenih tegoba, 5. septembra, večerao sa šefom ukrajinskih tajnih službi SBU (bivši KGB), generalom Ihorom Smečkom, i njegovim zamenikom te naslutio da je otrovan tokom te večere.

"Otrov je stavljen na pirinač"

"Jedini je problem što nisam pojeo i popio sve što mi je bilo namenjeno. Problem za vlast je što sam ostao živ", rekao je Juščenko i uz to naglasio da je "upotrebljeni otrov delovao trenutno".

Rekao je kasnije i kako je otrov stavljen na njegov pirinač, dodajući da je njegova supruga prva primetila da se s njim događa nešto neobično, kazavši da mu usne i lice imaju ukus metala. Pitala ga je šta je to, a on je izjavio kako je pojeo vrlo masnu supu. Već te noći bilo mu je loše.

Prema nalazima imao je 50.000 puta veću količinu dioksina u krvi od prosečnog čoveka.

Da li je cilj bio ubistvo?

Postoje indikacije i kako Juščenko nije otrovan s ciljem da se ubije, već upravo da izobličenog izgleda nalikuje alkoholičaru, sa sivo-žutim tenom i kožom punom akni, a sve kako bi mu se smanjio kredibilitet među biračima. Ukrajinski parlament je 2009. počeo istragu o trovanju dioksinom te je slučaj trebao biti rešen u roku od godinu dana.

Tokom istrage rečeno je kako Juščenko nije otrovan, nego je njegova krv poslata u SAD, gde je ubačen dioksin. Istraga još nije privedena kraju.

Nikad nije otkrio tko ga je otrovao

Juščenko je ukrajinski predsjednik bio od 2005. do 2010. godine. Smatra se jednim od najodgovornijih političara u ovoj zemlji koji su zaslužni za okretanje Ukrajine prema zapadu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs