Čuda su moguća!

KRALJICA ELIZABETA SAOPŠTILA: Posle mene, volela bih da ovu ženu zovete kraljicom!

Desilo se nezamislivo: Kraljica Elizabeta je saopštila ko želi da je zameni na tronu

Zanimljivosti
Autor:
KRALJICA ELIZABETA SAOPŠTILA: Posle mene, volela bih da ovu ženu zovete kraljicom!
Foto: Profimedia

Britanska kraljica objavila je kako želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvela, službeno bude "kraljica pratilja" kada princ Čarls postane kralj.

U svojem obraćanju javnosti povodom sedamdeset godina vlasti, kraljica Elizabeta II. izjavila je kako je njena iskrena želja da, kada dođe vreme za to, supruga princa Čarlsa, Kamila, dobije titulu "kraljice pratilje". Postojale su ranije glasine da bi bila poznata kao princeza pratilja, odnosno ne bi bila kraljica.

Predstavnik za medije kraljevske rezidencije rekao je kako su Čarls i Kamila dirnuti i počastvovani gestom kraljice. Time se kraljica Elizabeta II. u svom jubilarnom govoru koji obeležava njenu vladavinu od davne 1952. godine direktno osvrnula na nerešeno pitanje buduće titule vojvotkinje Kamile.

Inače, kraljica pratilja odnosi se na suprugu vladajućeg kralja, te znači kako bi njena buduća titula bila kraljica Kamila, prenosi BBC.

Za muškarce pratilje monarha dosada je postojala drugačija praksa. Tako su princ Filip kraljičin suprug i princ Albert postali prinčevi pratnje, a ne kraljevi.

Prema uobičajenoj proceduri, supruga budućeg kralja, automatski bi postala kraljica, ali zbog nesigurnosti mišljenja javnosti pretpostavljalo se kako to neće biti slučaj sa Kamilom. Intervencija kraljice znači da neće postojati nikakva prepreka da Kamila postane kraljica te da tako ima punopravnu kraljevsku ulogu pored budućeg kralja Čarlsa.

74-godišnja Kamila sve je češće uključena u poslove i interese krune, pa se tako bavi humanitarnim radom koje daju podršku žrtvama porodičnog nasilja.

Inače, od ponoći, kraljica Elizabeta postaje prva vladarka u britanskoj istoriji koja je dosegnula platinasti jubilej. Očekuje se, kako će to biti privatan dan bez javnih istupanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs