TEK NAKON NJEGOVE SMRTI ISTINA JE IZAŠLA NA VIDELO

TITO JE GODINAMA U MISTERIOZNOJ TORBI ČUVAO UMRLICU OVE ŽENE: Ona je bila večita rana na duši Mršala! (VIDEO)

Tek nakon njegove smrti istina je isplivala na videlo

Zanimljivosti
12:24h Autor:
TITO JE GODINAMA U MISTERIOZNOJ TORBI ČUVAO UMRLICU OVE ŽENE: Ona je bila večita rana na duši Mršala! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Lični lekar dr Aleksandar Matunović je jedan od ljudi iz okruženja Josipa Broza, koji je posumnjao i kasnije tvrdio da ima dokaze da Tito nije osoba za koju se predstavljao.

On je maršala lečio od 1975. do 1979, odnosno gotovo do smrti, a jedna stvar mu je uvek zapadala za oko.

- Tito je imao malu akt-torbicu, čini mi se od zmijske kože. Uvek ju je nosio sa sobom. Sadržaj torbice, pored ključa, bio je osiguran i malim katancem. U dva navrata - ulazeći u njegove prostorije, zatekao sam ga da pretura po torbici. Oba puta je leđima bio okrenut vratima, a torbica mu je bila u krilu. Kada bih ušao, torbicu je brzo zatvarao. Delovao je kao čovek koji je uhvaćen u nedozvoljenoj radnji. Po tome sam znao da se u torbici nalaze neke za njega značajne stvari - pričao je Matunović.

Tek nakon smrti Josipa Broza Tita 4. maja 1980. godine, doktor se setio da proveri šta se nalazilo u torbici koja ga je toliko kopkala:

- Posle njegove smrti raspitivao sam se kod članova komisije za sređivanje Titove ostavštine šta su pronašli u toj torbici. Jedan od članova komisije, Zvonko Kostić, rekao mi je da, pored zlatnog nakita, pronašli umrlicu Davorjanke - Zdenke Paunović, od 1. maja 1945. godine, izvod iz matične knjige venčanih sa Jovankom Budisavljević, 1952. godine, sliku Pelagije Belousove (Titova prva žena) - otkrio je on, ali i i dodao da to nije bilo sve...

"Tu je bila i kopija izveštaja austrougarskog Ministarstva rata, od jeseni 1915. godine, u kojoj se nalazi spisak austrijskih oficira, podoficira i vojnika koji su poginuli u vreme bitke u Galiciji. U spisku se nalazilo i ime kaplara Josipa Franje Broza. Nađeni izveštaj ide u prilog sumnji, odnosno mišljenju da Tito nije Josip Franjo Broz iz Kumrovca, već da se iza toga imena krije druga osoba - zaključio je Matunović

Tito
foto: Profimedia

Ko je bila Davorjanka - Zdenka Paunović?

Davorjanka Paunović Zdenka smatra se jednom od najvećih ljubavi Josipa Broza Tita, sa kojim je punih pet godina živela u vanbračnoj zajednici. Upoznali su se neposredno uoči Drugog svetskog rata, tokom kog su bili nerazdvojni, i zajedno su dočekali oslobođenje.

Davorjanka se rodila 1921. godine u Kučevu, a detinjstvo i ranu mladost provela je u Požarevcu. Rasla je sama, nakon što joj je starija sestra Branka umrla od tuberkuloze. Kada je počela da studira francuski u Beogradu, intenzivnije se posvetila partiji.

Na prvoj godini studija upoznala je mladog studenta medicine i studentskog lidera Jova Kapičića, već tada poznatog komunistu, koji se u nju zaljubio. Živeli su zajedno godinu i po i za to vreme Paunovićeva je postala oficir za vezu između Beograda i Zagreba.

Zdenka

Josipa Broza Tita upoznala je 1941. godine u zagrebačkom hotelu "Esplanada". U početku nije znala njegovo pravo ime, niti da je on generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije. Tito se tada predstavio kao inženjer Slavko Babić. Njegova nevenčana supruga Herta Has je bila u poodmakloj trudnoći, ali susret sa pametnom i sposobnom Paunovićevom bio je presudan. Davorjanka je uskoro saznala Titov identitet, a on joj je dodelio tajno ime Zdenka Horvat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs