Neverovatno

NAKON SAHRANE, UKRADEN JE SANDUK SA TELOM ČARLIJA ČAPLINA: Ali njegova žena nije htela da plati otkupninu! Evo zašto!

Da li slavni pokojnici imaju mira?

Zanimljivosti
Autor:
NAKON SAHRANE, UKRADEN JE SANDUK SA TELOM ČARLIJA ČAPLINA: Ali njegova žena nije htela da plati otkupninu! Evo zašto!
Foto: Profimedia

Slavni glumac Čarli Čaplin umro je na Božić 1977. godine, u osamdeset i osmoj godini života, nakon čega je pokopan u švajcarskom selu Crosier-sur-Vevey smeštenom u brdima iznad Ženevskog jezera, u blizini Lausane u Švajcarskoj. Nekoliko meseci nakon pogreba, njegov je grob pronađen otvoren, a u grobu nije bilo ni tela ni sanduka. Tragovi koji su ostali u travi ukazivali su da je sanduk odvučen u obližnju ulicu i prevezen najverovatnije kamionom na nepoznato mesto. Nikome nije bilo jasno zašto se to dogodilo. Javila su se razna nagađanja, kako to već biva, između ostalog se pretpostavljalo da je telo ukrao neki malo prolupali obožavatelj ili obožavateljica, kao i da je neko smatrao da mu telo treba počivati u domovini, a ne u stranoj zemlji.

Čaplin bi se celom događaju samo dobro nasmejao

Ispostavilo se da su nagađanja bila potpuno netačna i da je reč o otimačima tela, koji su za njegov leš tražili otkupninu nešto veću od 330 000 britanskih funti, što bi danas iznosilo približno oko 1,7 milion funti. Međutim, na iznenađenje svih Čaplinovih obožavaoca, udovica ONil jednostavno nije želela da plati otkupninu. Smatrala je da bi se njen suprug tome dobro nasmejao te da joj telo nije potrebno jer ima uspomene. Ipak, kako bi policija uhapsila odgovorne, razgovarala je s njima telefonski, i to u više navrata.

Otmičari su nakon što su shvatili da će teško iz nje izvući novac, počeli s ucenjivanjem kojim su na osnovu njihove najmlađe dece pokušali doći do novca. Una je Čaplinu bila četvrta supruga te je od njega bila mlađa čak 36 godina. U Švajcarskoj su se nastanili nakon što je Čaplin saznao da ga optužuju za komunističke sklonosti. Zahvaljujući Uninoj saradnji policija je uspela otimačima tela ući u trag. Na kraju su jednog od otimača uhvatili.

Ideja za zločin proizašla iz novina

Otimači su bili automehaničari, pridošlice iz istočne Evrope. Vođa akcije bio je Roman Vardas (24) iz Poljske, dok je drugi učesnik bio Bugarin, Gančo Ganev, (38). Na taj su način obojica pokušali rešiti svoje finansijske probleme, a sudeći prema količini tražene otkupnine bilo je to ujedno rešenje za životne probleme kako svoje tako i svojih potomaka. Poljak je bio organizator krađe i osuđen je na četiri i po godine teškog rada, a na taj “očajnički” čin naveo ga je sličan zločin počinjen u Italiji, a za koji je saznao iz novina. Bugarin je osuđen samo na 18 meseci uslovne kazne jer se ispostavilo da je bio samo ispomoć u prenošenju tela.

Čaplinovo telo je nađeno zakopano na nešto manje od 20 km udaljenosti od prvotnog groba u blizini Ženevskog jezera. Nakon pronalaska je ponovno ukopan u istu grobnicu, ali ovaj put u betonsku, kako bi se sprečili takvi novi pokušaji u budućnosti.

Ostavljeno telo Beni Hila

Donekle sličan primer krađe na groblju dogodio se u Engleskoj na grobu na kojem je pokopan slavni komičar Beni Hil koji je umro 1992. Grobnica je otvorena šest meseci nakon sahrane. Međutim ovde je samo skinut poklopac sanduka dok je telo bilo unutra. Navodno su pljačkaši tražili dragocenosti jer se raširila priča da je ovaj glumac sahranjen s mnoštvom zlata i srebra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs