verovala u njegove priče

ZAHVALJUJUĆI NJOJ HITLER JE POSTIGAO APSOLUTNU DOMINACIJU NAD LJUDIMA: Ovu ženu je diktator OBOŽAVAO! (FOTO)

Simpatije između Hitlera i Leni bile su obostrane. Ona se oduševila njime kad je čula njegove govore i kad je pročitala njegovu knjigu Mein Kampf.

Zanimljivosti
09:26h Autor:
Foto: Profimedia

Leni Rifenštal jedna je od najzaslužnijih osoba za Hitlerovu popularnost u Nemačkoj. Naime, ona je režirala i snimala impresivne filmove koji su dobro poslužili Adolfu Hitleru za propagandne svrhe.

Rođena je 22. avgusta 1902. godine u Berlinu, pod punim imenom Helena Berta Amelija Rifenštal, u porodici bogatih nemačkih roditelja. Bavila se plesom, a kasnije se prebacila na film. Hitlerovu pažnju privukao je njen film pod nazivom Plavo svetlo (nem. Das blaue Licht). Taj je film sama režirala, a u njemu je vršila i ulogu producenta i glavne glumice. Film je osvojio srebrnu medalju na Venecijanskom filmskom festivalu.

Leni Rifental
foto: Profimedia

Simpatije između Hitlera i Leni bile su obostrane. Ona se oduševila njime kad je čula njegove govore i kad je pročitala njegovu knjigu Mein Kampf. Pisala mu je i zatražila sastanak. On je prihvatio i tako je počela dugogodišnja saradnja. Prvi film koji je snimila za njega bio je poznati Sieg des Glaubens ( Pobeda vere). To je zapravo bila snimka nacističkog partijskog skupa u Ninbergu 1933. godine. Hitler je bio oduševljen i angažovao ju je za snimanje i sledećeg partijskog skupa 1934. godine. Tako je nastao Triumph des Willens ( Trijumf volje), možda i najslavniji propagandni film ikada. Film prikazuje veličanstveno organizovan partijski skup na kojem je učestvovalo do 700.000 nacista. Filmske tehnike koje je Leni primenila, danas se cene kao revolucionarne, uprkos kontroverznosti sadržaja njenih filmova.

Poznat je i film koji je Leni snimila o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Film se zove Olimpia i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena. Leni je koristila nove tehnike, poput stavljanja kamere na pruge kako bi se snimili trkači na stazi itd. U filmu nije zanemarila ni afroameričkog sportistu Džesija Ovensa.

Nakon Drugog svetskog rata Leni je uhapšena, ali na kraju je oslobođena bez pokretanje optužnice. Umrla je 2003. u 101. godini, u gradiću Pekingu u Bavarskoj.

Leni Rifental
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...