probajte

OTKRIVENI SU RAZLOZI ZAŠTO JAPANCI SEDE NA PODU KADA JEDU: Donosimo vam 7 razloga da i vi počnete!

Mnogo vremena provodimo sedeći na poslu i vraćajući se kući sedeći u kolima ili u javnom prevozu da bismo opet sedeli i večerali kod kuće, dok većina japanskih porodica jede sedeći na podu.

Zanimljivosti
Autor:
OTKRIVENI SU RAZLOZI ZAŠTO JAPANCI SEDE NA PODU KADA JEDU: Donosimo vam 7 razloga da i vi počnete!
Foto: Shutterstock

Prednosti sedenja na podu su sledeće:

1. Pomaže u varenju

Kada sedite na podu prekrštenih nogu i jedete, istovremeno se bavite jogom. Ovaj položaj prekrštenih nogu naziva se “laka” poza ili sukhasana, a veruje se da povećava protok krvi u stomaku, pomažući vam da lako svarite hranu i dobijete najviše vitamina i hranljivih sastojaka.

Kada se nagnete napred da biste skinuli hranu sa ploče, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, ojačavate mišiće stomaka.

2. Može vam pomoći da smršate

Kada vaš organizam počne da luči hormon zvan leptin, on šalje signal vagusnom nervu da ste siti i da pravilna funkcija ovog nerva može da vas spreči da se prejedete.

3. Čini vas fleksibilnijim

Ako predugo sedite na stolici, leđa vas mogu vrlo brzo zaboleti i možete istegnuti diskove u kičmi. S druge strane, sedenje na podu isteže kolena i kukove. Ovaj položaj jača leđa i ramena.

4. Ova pozicija vam može pomoći da živite duže

Ako lako možete da ustanete iz ovog položaja prekrštenih nogu, bez ikakve podrške, velike su šanse da ćete možda živeti duže. Ispostavilo se da je sedenje na podu dok jedete i ustajete nekoliko puta dnevno jedan od najlakših načina da svom životu dodate nekoliko godina.

5. Održava zglobove zdravim

Kada dugo sedite na stolici, bokovi se ukoče. Sedeći na podu, omogućava vam da istegnete kukove i zglobove, čineći zglobove fleksibilnijim. Sedeći položaji poput čučnjeva čine da mišići rade čak i kada se odmarate, jer vas podstiču da angažujete mišiće koji nisu aktivni dok sedite na stolici.

6. Poboljšava držanje tela

Angažujete osnovne mišiće, što zauzvrat koristi vašem držanju tela.

7. To vam smiruje um

Joga koju radite dok sedite na podu umiruje vam um. Kada je vaš um smiren, možete više uživati u hrani i jesti dok se ne zasitite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs