NEVEROVATNA PRIČA

DA NIJE BILO LUSI, ŽIVOT BI PROVEO IZA REŠETAKA: Kako je jedan pas spasio nedužnog čoveka od 50 GODINA ROBIJE!(FOTO)

Da nije bilo Lusi, Džošua bi ostatak života proveo u zatvorskoj ćeliji!

Zanimljivosti
18:13h Autor:
Foto: Printscreen/YouTube/Time

Otkriće ženke crnog labradora zvane Lusi dovelo je do rasvetljavanja zločina u Oregonu. Džošua Horner, zubar iz Redmonda, u centralnom delu Oregona, započeo je služenje 50-godišnje zatvorske kazne.

 

On je 12. aprila prošle godine osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnice. Na suđenju je podnositeljka žalbe posvedočila da joj je Horner pretio da će ubiti njene životinje ako ode u policiju i prijavi ga za seksualno zlostavljanje. Takođe je rekla da ga je videla kako puca i ubija njenog psa da dokaže da to stvarno i misli.

 

Šest meseci nakon što je porota osudila Hornera – u presudi koja nije doneta jednoglasno – on je zatražio pomoć od organizacije Oregon Inosens Prodžekt. Grupa je preuzela njegov slučaj, a tužilac okruga Dešuts Džon Hamel pristao je da sarađuje sa njima.

Printscreen/YouTube: labradorka Lusi
Printscreen/YouTube: labradorka Lusifoto: Printscreen/YouTube/Time

Horner je tvrdio kako nije pucao u psa. Otkriće psa bi pokazalo da je žalbena strana lagala pod zakletvom. Ali, ako je pas živ, gde bi mogao da bude? Tako su volonteri Oregon Inosens Prodžekta i zvaničnici iz Hamelove kancelarije počeli da tragaju za crnom labradorkom specifičnog izgleda. Istražitelji su pratili trag njenog vlasnika, putujući po okrugu Dešuts, ali ni njega ni labradorke nigde nije bilo.

-Čuli smo da je u Sijetlu. Onda smo čuli da je na obali Oregona – priča Stiv Veks, pravni direktor Oregon Inosens Prodžekta.

 

Našli su je u gradu Gijarhart, severozapadno od Portlanda, nakon što se vlasnik složio da se sastanu.

 

-Pila je vodu iz činije sedeći u senci ispod trema. Igrali smo se sa njom, mazili je – priča volonterka Prodžekta Lisa Kriston.

 

Pas je identifikovan na osnovu lanca staratelja i izgleda.

 

-Ima veoma specifičan izgled. Nije čistokrvna. Ima predivan oblik glave i veoma dugačke uši – navodi Kriston.

 

Ključni dokaz pokazao je da je maloletnica lagala tokom svedočenja.

 

-Pas Lusi nije ubijena. Lusi je živa i zdrava – naveli su iz Hamelove kancelarije.

 

Hamel je obavestio sud o događajima, ističući da nije siguran da je Horner seksualno zlostavljao maloletnicu, ali da sada nije ubeđen da jeste. Sudija je odbacio slučaj, a Horner se zahvalio porodici, prijateljima i Humelu.

 

-Moja žena Keli i ja smo sada spremni da sakupimo deliće našeg života – rekao je Horner.

 

On je izašao iz zatvora...

-Nakon što je Lusi pronađena, maloletnica se nije pojavila na sastanku u avgustu na kojem je tema razgovora bila njeno svedočenje – rekao je Hamel.

 

Kad je jedna od istražiteljki otišla do nje u jednu kuću blizu Redmonda, maloletnica je pobegla kad ju je videla. Hamel je rekao da su ovakvi slučajevi oslobađanja od optužbe podsetnik da iako Amerika ima najbolji pravosudni sistem, on nije savršen.

 

-Greške se prave i treba da nam sude onako kako reagujemo na njih – dodao je on.

 

Veks, koji je pre Oregon Inosens Prodžekta 31 godinu bio glavni federalni javni pravobranilac, kaže da je ovaj slučaj veoma neobičan.

 

-Da bi bili sposobni da ustanovimo da neka osoba nije trebala da bude osuđena, treba nam nešto objektivno. U većini slučajeva seksualnog zlostavljanja deteta nema dokaza. Pronalazak Lusi žive i zdrave pokazalo je da je žalbena strana lagala pod zakletvom tokom svedočenja – istakao je Veks.

Ovo je prvi slučaj oslobađanja od optužbe za Oregon Inosens Prodžekt, koji je pokrenut 2014. radi pomoći pogrešno osuđenim osobama i zalaganja za reformu pravosuđa.

(Stil.kurir.rs/Blic.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...