obavezno pročitajte

5 saveta koje morate da usvojite: Naučite da se isključite nakon radnog vremena!

Puno je razloga zašto se mnogi ljudi u poslednje vreme bore sa stresom i anksioznošću, a jedan od njih je činjenica da rade od kuće i da im je teško da razgraniče radno vreme od ostatka dana.

Zanimljivosti
18:37h Autor:
5 saveta koje morate da usvojite: Naučite da se isključite nakon radnog vremena!
Foto: Profimedia

Kada nema te fizičke distance između doma i radnog mesta, granica je sve mutnija i često se dešava da se radni dan ne završava onda kada bi trebalo. Sve se svodi na još jedan mejl ili završavanje nekih obaveza koje bi svakako mogle da čekaju do sutra. Pored toga što treba ustati od radnog stola, postoje i drugi postupci koji vam mogu olakšati isključivanje nakon radnog vremena.

Zapišite planove za naredni dan

Možda vam se dešava da se uveče brinete kako ćete postići sve obaveze koje vas čekaju narednog dana i da vas ta sekiracija izjeda. Jedan od načina da je pobedite je da budete dobro organizovani, odnosno da na parčetu papira ili u telefonu zapišete šta je sve ono što treba da završite. Uz ovu listu, bićete spremniji narednog dana, a veče nećete provesti u nervoznom podsećanju sebe na sve što vas čeka.

Skuvajte večeru

Da, to jeste nešto što vas dodatno umara, ali to će vas angažovati u svakom smislu i zaokupiti mozak, tako da on više neće razmišljati o odgovorima na mejlove. Takođe, miris svežih namirnica tokom spremanja je nešto što uvek prija i opušta. Možete isplanirati i obroke za naredni dan i tako sebi uštedeti vreme.

Prošetajte se

Razgibavanje nakon ustajanja je preporučljivo, ali ukoliko vam nije do nekog ozbiljnog vežbanja, telo i um će vam biti zahvalni ako makar izađete u šetnju. To je bar donekle zamena za tu fizičku promenu između posla i doma, a svakako je u pitanju zdrava navika. Tokom šetnje treba da razmišljate o tome šta ste sve postigli i zbog čega ste zahvalni, kako bi došao osećaj ostvarenja i ispunjenosti.

Bavite se hobijem

Preporuka koju ste verovatno već čuli nekoliko puta u prethodnoj godini uopšte nije za zanemarivanje. Okupiranje ruku nekim praktičnim poslom definitivno će vam doneti neku novu dimenziju nakon posla, bilo da je u pitanju neka vrsta crtanja ili slikanja, pletenja, origamija ili pak slaganja slagalice. Mozak dodatno možete zaokupiti i rešavanjem enigmatskih zadataka, naročito sudokua, ili gledanjem nekog zabavnog kviza.

Presvucite se

Već smo svi naučili lekciju da ostanak u pidžami čitav dan nije dobar potez kada je u pitanju razgraničavanje radnog i slobodnog vremena. Možda nećete oblačiti odelo, ali neophodna je neka vrsta promene. Isto važi i za večernje sate, jer tom promenom odeće sami sebi signalizirate da je posao završen i da je sada vreme za neke zabavne aktivnosti i opuštanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs