pogledajte

Proglašena je najlepša novogodišnja jelka u Evropi: Ovaj grad drugu godinu zaredom odnosi prvu nagradu! (FOTO)

Najlepši tradicionalni novogodišnji sajmovi širom Evrope su ove godine otkazani zbog pandemije koronovirisa.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Ali čak i u odsustvu tradicionalnih sajmova, trgovi svetskih prestonica ukrašeni su impresivnim jelkama. I dok možda mislite da je najlepša evropska jelka osvanula u Parizu, Londonu ili Milanu, ove godine litvanska prestonica predvodi čopor, pa čak i rivali to nevoljno priznaju.

Pre samo nekoliko dana, drugu godinu zaredom, glavni grad Litvanije Vilnjus izabran je za grad sa najlepšom novogodišnjom jelkom u Evropi, ostavivši Prag i druge velike gradove iza sebe.

Ovogodišnja novogodišnja jelka iz Vilnjusa zaista je nadrealno stvaralaštvo koje spaja tradiciju, modernost i održivost. Instalacija u obliku konusa, postavljena pored crkve Svetog Jovana, dizajnirana je tako da joj se iz daljine možete sigurno diviti.

Pronašli smo najlepšu jelku na Instagramu: Ova biljka je nezaobilazan detalj dekoracije! (FOTO)

foto: Profimedia

Kompozicija visoka 24 m sastoji se od metalnih panela ukrašenih svetlima koja menjaju boju spolja i ogledalima na drugoj strani. Ovde je, kao i prethodnih godina, metalni okvir ukrašen pravim grančicama smreke sakupljenim u obližnjim šumama. Višestrana moderna fasada otvara se taman toliko da unutra otkrije živu i sjajno ukrašenu smreku. Domaći enterijer osigurava da duh Božića živi i dalje uprkos pandemiji.

Vizuelno jelka izgleda kao nadrealistična slika - moderna kompozicija visoka 24 metra okružena je sa 6 000 živih i mirisnih grana dekorisanih sa skoro 4 km božićnih lampica koje menjaju boju, 800 srebrnih ukrasa i 150 kvadratnih metara ogledala. Najmodernija instalacija je zapravo dvojaka: prostornim postavljanjem metalnih konstrukcija stvara se nekoliko površina ukrašenih ogledalima, dok je unutrašnjost napravljena tako da izgleda udobno, poput doma i intimno sa živom jelkom ukrašenom šišarkama i fenjerima.

Novogodišnje jelke iz Viljnusa postale su popularne zahvaljujući svojim originalnim temama, jedinstvenim ukrasima i magičnoj atmosferi koju prizivaju. Prošlogodišnje drvo je, na primer, podsećalo na šahovsku kraljicu u plavoj haljini i srebrnom ogrtaču, čuvanu redovima pešaka, dok je vremenski tematski prethodnik imao stilizovani sat sa pokretnim zupčanicima-pahuljicama.

Vilnjuška jelka radovaće posetioce do 7. januara 2021.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs