Vidimo se sledeće godine

Prva godina bez božićnih vašara: 7 najlepših prazničnih marketa u Evropi (FOTO)

Korona virus nam je svima poremetio planove, ali ostaje nam maštanje za narednu godinu

Destinacije
14:06h Autor:
Prva godina bez božićnih vašara: 7 najlepših prazničnih marketa u Evropi (FOTO)
Novogodišnji vašar u Beču, Foto: Shutterstock

Planirali ste da obiđete neki od evropskih novogodišnjih vašara? Sačekaćete naredni decembar, korona nam je svima pokvarila planove. A možda i nije: kod kuće, s bližnjima, praznici su najveseliji!

Ipak, ne možemo a da se ne prisetimo magičnih trenutaka koje donose ovi vašari svakog decembra. Ovo je 7 najlepših novogodišnjih vašara u Evropi koje u narednim godinama treba da obiđete, jer oni se ne daju opisati - ta magija se mora doživeti!

Magična Budimpešta

Već dugo omiljeni zimski događaj naših komšija, zvaničnog naziva „Advent Feast at the Basilica“, poneo je početkom ove godine titulu najboljeg novogodišnjeg marketa u Evropi. Najveći 3D lajt šou na starom kontinentu privlači brojne turiste, baš kao i tezge s nacionalnom hranom i pićem i nezaobilaznim "džidža midžama".

Proglašena je najlepša novogodišnja jelka u Evropi: Ovaj grad drugu godinu zaredom odnosi prvu nagradu! (FOTO)

Ovde uvek mogu da se pazare pokloni bez prevelike tenzije, posle nezaboravne zabave i kupovine ostaće koja forinta u novčaniku. Budimpešta se izdvaja i po tome što njen market nosi titulu Eko – frendli. Sve što ostane od posetilaca se reciklira!

Winter fest u Novom Sadu

Nastariji market u Srbiji, koji traje od katoličkog do pravoslavnog Božića, zauzeo je deseto mesto na listi najboljih u Evropi. Praznične čarolije prošle godine oborile su rekord u broju posetilaca, a raspevana jelka, potraga za jabukom u igraonici od sena, vožnja ringišpilom, penjanje na svetlucavi vidikovac... samo su neke od atrakcija tokom Novosadskog zimskog festivala.

Ovaj francuski gradić se pretvara u prazničnu bajku tokom decembra: Čarolija u slikama! (FOTO)

Jedva čekamo da Trgom slobode ponovo počnu da se šire mirisi svih mogućih i nemogućih prazničnih poslastica. I da Novi Sad bude prvi na listi!

Neprikosnoveni Beč

Jedan od najvećih "srpskih gradova" godinama je ocenjivan kao prestonica sa neprikosnovenom prazničnom atmosferom, ali je poklekao pred Budimpeštom – zauzeo je drugo mesto na listi najboljih.

Na Trgu gradske kuće „Vienna Magic of Advent“ uvek je magično, takav je uostalom ceo Beč tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Ovo su najrizičnije zemlje za putovanje u 2021. godini!

Sad nam je ostalo samo da se prisetimo mirisa kuvanog vina, prženih badema, krofni i drugih đakonija na Trgu Marije Terezije gde smo hrlili još krajem novembra na zvanično otvaranje marketa. Vidimo se dogodine!

Gdanjsk za romantične duše

Jedan je od najjeftinijih gradova u Evropi, a za njega kažu i da je najromantičniji. Okitio se trećim mestom. U Gdanjsk su tokom praznika posebno hrlili parovi, ne samo zbog dobrog provoda. Užitak u ovoj jedinstvenoj bajci zaljubljeni iz celog sveta koriste i kako bi se slikali ispod velike imele koju bije glas da će, ko je obiđe, produžiti njihovu ljubav do kraja života.

Maštaj sada, idi kasnije: 25 najpoželjnijih destinacija za 2021. godinu! (FOTO)

Bajka iz Praga

Ko je bio u vreme božićnih vašara u Pragu s pravom može da kaže da je srećnik. Češki grad je uvek lep, ali kad padnu prve pahulje i gradski oci okite ogromnu jelku s bezbroj lampica na Starogradskom trgu, zaista ćete se ocećati kao junak neke bajke. Božićna pijaca, otvorena do posle Nove godine, upotpunjuje utisak: drvene kućice prepune su božićnih ukrasa, čipke, čuvenog češkog stakla, rezbarenih igračaka...

Nema šta nema, raspoloženje podižu i ulični muzičari, dečiji horovi, fascinantni koncerti po crkvama... Ali ne možemo da nemislimo i na pečenu šunku, kobasice sa žara, trdelnik - slatko pecivo posuto bademom, kuvano vino, beherovku... Ah!

Minhen i ljubav u vazduhu

Zvezdice, snežne kugle, drvene figurice, sveće, vunene kape i, kako ističu domaćini, ljubav u vazduhu možete da kupite i osetite na čak 20 vašara u glavnom i najnaseljenijem gradu Bavarske. Tradicionalno se održavaju već 500 godina!

Između impresivnih srednjevekovnih građevina, šetajući kaldrmom, prethodnih godina smo otkrivali kako za tili čas domaćini i turisti zaista mogu da ulepšaju život. Najveća božićna tržnica u Nemačkoj nudi sve što možete da zamislite – ovde je božićna čarolija zagarantovana.I kad odete sledeći put, ne zaboravite da obiđete dvorce Bavarske.

Moskva i njenih 34 vašara

Svake godine, 16. decembra, u Moskvi se čak otvori 34 vašara! Ne treba posebno govoriti kako u vreme praznika veličanstveno izgleda Crveni trg. Savršeno je mesto za kupovinu suvenira koji su tipični za Rusiju, a mnošto tradicionalnih babuški okružuje najveće klizalište u gradu. Veliku sjajnu kuglu tu ukrašavaju led svetla dužine 9,5 km!

Nebo nad Moskvom prekriveno je pregrštima zvezda, a u čitavom gradu postavljeno je hiljade novogodišnjih jelki. Pešačka zona je proširena, gde god mrdnete pravi je raj. Mašta može svašta!

(Izvor: Magazin Lena / Branka Mitrović

Magazin Lena izlazi svake nedelje uz dnevno izdanje Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs