SNIMLJENO Neposredno pred smrt

Decenijama se nije znalo da postoji: Snimak na kome se vidi šta je ubijeni predsednik radio minut pre atentata!(VIDEO)

Snimak atentata na američkog predsednika Džona Kenedija u Dalasu 22. novembra 1963. godine naširoko je poznat šitom sveta. Ipak, za video zapis onoga što se dešavalo samo nekoliko minuta pre tragedije, dugo se verovalo da je izgubljen.

Zanimljivosti
Autor:
Decenijama se nije znalo da postoji: Snimak na kome se vidi šta je ubijeni predsednik radio minut pre atentata!(VIDEO)
Foto: Profimedia

Atentat na Džona Kenedija, 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dogodio se u petak, 22. novembra, 1963, u Dalasu u 12:31h po centralnom standardnom vremenu. Kenedi je smrtno ranjen hicem dok se vozio sa svojom suprugom Žaklinom u otvorenim kolima u predsedničkoj koloni.

Snimak samog atentata i trenutak kada je Harvi Li Osvald ispalio hice načinio je sasvim slučajno krojač Abraham Zapruder. Tih 486 sličica u 26 sekundi filma postalo je slavno i videli su ih milioni ljudi.

Ipak, samo minut ranije, nastao je još jedan snimak!

foto: Profimedia

Snimio ga je Andre Leč, kancelarijski službenik koji je tom prilikom isprobavao svoju novu kameru. Leč je preminuo 1987. godine, a njegov sin Paul, sređujući očevu dokumentaciju, 2013. godine pronašao je kutiju sa jednostavnim natpisom – "Kenedi".

Tada je svet prvi put ugledao snimak američkog predsednika samo nekoliko minuta pre kobnog atentata.

"Moja porodica je živela u Dalasu u novembru 1963. Otac je 22. novembra odlučio da upotrebi svoju novu kameru kako bi snimio Kenedija. Ovaj video je snimljen nekoliko blokova dalje od mesta zločina dok je predsednik prolazio glavnom ulicom. Kasnije će biti ubijen", rekao je Paul nakon što je snimak postao dostupan javnosti.

Zapis je načinjen u 12:30h odnosno minut pre nego što će doći do atentata!

Pogledajte šta je na njemu:

(Stil.kurir.rs/Istorijskizabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs