đavolji trougao

10 misterija Bermudskog trougla koje niko ne može da objasni: Guta sve pred sobom!

Saznajte zašto se Bermudski trougao smatra najvećom misterijom modernog doba

Zanimljivosti
Autor:
10 misterija Bermudskog trougla koje niko ne može da objasni: Guta sve pred sobom!
Foto: Shutterstock

Za Bermudski trougao još uvek nedovoljno definisanih granica u Atlantskom okeanu između Portorika, Floride i Bermuda već decenijama se vezuju razne teorije zavere i zablude.

Okeani i mora prekrivaju oko 70 odsto površine Zemlje, prosečne dubine oko 3,700 metara, a prema američkom Nacionalnom Okeanskom Servisu najdublja tačka nalazi se na 11, 000 metara. Mora u proseku sadrže 1,338 kubnih kilometara vode, te nije ni čudo što brodovi i avioni mogu lako da nestanu ne ostavljajući nikakvog traga spasilačkim ekipama.

  • U poslednjih 100 godina izgubljeno je barem hiljadu života. U proseku svake godine na tom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letelice i dvadesetak brodova.
  • Za nestanak letelica i brodova "optuženi su" napadi vanzemaljskih bića, te prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i plina metana. Mnogi veruju da je misteriozni nestanak proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

7 zanimljivosti o mrtvom moru: Impresivno čudo prirode u kojem je nemoguće potonuti!

foto: Shutterstock
  • Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofer Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je da je na tom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije primetio je i vatrenu kuglu na nebu.
  • Bermudski trougao pokriva površinu od 1140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ali, nema određene granice, te se neobični događaji dešavaju i van tih okvira.

Prizor kakav se retko viđa: Šareni termalni izvor u Vajomingu je pravo čudo prirode!

foto: Shutterstock
  • Unutar Bermudskog trougla, odnosno na ostrvu Andros američka vlada postavila je Atlantski centar za testiranje i procenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je to zapravo nautičko Područje 51.
  • U Bermudskom trouglu ljudi su osetili takozvanu elektronsku maglu. Pilot Brus Gernon tvrdi da mu je bilo potrebno 28 minuta da putuje tim područjem. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.
  • Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske sa 14 članova posade poletelo je iz Fort Lauderdalea u Floridi do ostrva Biminija. 90 minuta od poletanja operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi, nakon čega je izgubljena sva komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.
  • Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali Bermudski trougao jedno je od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju među mnogim brodovima i letelicama unutar tog područja.
  • Jedna od najvećih tragedija dogodila se u martu 1918. godine, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10 hiljada tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Čizpik, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda koja su prolazila sličnom rutom 1941. godine.

Samo se ovako umire:"Što ste manje živeli svoj život, to je veći strah od smrti. Pri tome, bežanje nikada nije rešenje!"

foto: Shutterstock
  • Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Đavolje more, koji se još naziva i Zmajev trougao, a u kojem je tokom dve godine 50-ih godina 20. veka nestalo 700-ak moreplovaca. Zbog tih čudnih zbivanja, područje je proglašeno ratnom zonom.

15 neverovatnih činjenica o životu u Švedskoj koje sigurno niste znali!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs