sigurno niste znali

Grad burne prošlosti: 7 zanimljivih činjenica o Belfastu u kojem je rođen Titanik!

Donosimo vam neke zanimljive činjenice o glavnom gradu Severne Irske za koje sigurno niste čuli

Lifestyle
Autor:
Grad burne prošlosti: 7 zanimljivih činjenica o Belfastu u kojem je rođen Titanik!
Foto: Shutterstock

Belfast je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Severne Irske. Smešten je na ušću reke Lagan zahvaljujući kojem je doživeo trgovinski procvat.

U Belfastu živi oko 300.000 stanovnika, a zvanično je postao grad 1888. godine.

Ceo svet na zidovima: Slavni murali

Područje šest severnih pokrajina irskog ostrva je pre sto godina politički objedinjeno pod nazivom Severna Irska.

Zbog velikog udela protestantskog stanovništva koje je sprečavalo otcepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno krune Velike Britanije i spajanja s Republikom Irskom, tokom 20. veka izbijali su krvavi obračuni između ovih strana.

Danas je u Belfastu mirnija atmosfera, ali ostao je mozaik etničkih teritorija s većinski katoličkim stanovništvom na severu i zapadu, te protestantskim u južnom i istočnom delu grada. Mestimično su odvojeni ''mirovnim linijama''.

Zbog neprijateljstva s Britancima i teške istorije ratovanja za otcepljenje zidovi Belfasta su obojeni brojnim muralima koji nose političke poruke , kao neizostavni deo doživljaja grada.

foto: Shutterstock

Crni taksiji s vozačima iz prošlosti

U nemirnim vremenima su crni taksiji bili i te kako popularni. Naime, lokalni stanovnici su verovali da je sigurnija vožnja ovim taksijem nego javni gradski prevoz koji je često bio meta napada.

Danas su vremena ipak drugačija, pa je i javni prevoz potpuno siguran.

Ali, taksisti su odlučili da iskoriste svoju reputaciju, te danas turisti mogu da nauče nešto više u ovim crnim vremeplovima od samih učesnika događaja.

Vozači dobro poznaju istoriju grada i države, te tokom vožnje možete čuti od njih sve detalje o ratnom periodu poznatom kao ''Troubles''. To je, naravno, samo jedna od popularnijih opcija, a uvek možete odabrati i standardni turističko razgledanje grada.

U katedralnoj četvrti možete piti, ali molimo vas - u odeći

Kada dobijete preporuku za najbolje pubove u ''Cathedral quarter'', na prvi pogled zvuči neobično, no ipak je riječ o Irskoj…

Četvrt poznata po Katedrali sv. Ane istorijski je bila žarište trgovine i razmene, pa i danas u njoj možete pronaći stare zgrade napuštene za vreme sukoba.

Ali, danas se u njoj nalaze umetničke galerije, škola cirkusnih veština, muzički centar, dvorane filmskog festivala i brojni šareni pabovi i restorani.

Ne izostaje ni poznati irski smisao za humor: u četvrti se nalazi pab Suncokret, koji je ime dobio po dobroj, osunčanoj lokaciji koja je privlačila goste željne vitamina D da se sunčaju goli.

Dosta ste maštali: 7 mesta na kojima za male pare možete da živite kao milioner!

foto: Shutterstock

Uz natpis koji glasi:

''Zabranjeno sunčanje u toplesu. Dovoljno smo patili.''

Kolevka Titanika u kojoj ima dovoljno mesta

Legendarni Titanik koji je potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine, rođen je upravo u Belfastu.

Danas se na lokaciji gradnje nalazi muzej koji se sastoji od devet galerija. Dizajniran je tako da reflektuje visinu i izgled Titanika, pri čemu edukativni deo predstavlja samo - ne možemo sebi pomoći - vrh sante leda.

Ako vam to ne bude dovoljno, a pritom ste ljubitelj arhitekture od cigle i starih, severnjačkih skladišta i tvornica, svratite do stare pumpe gde je Titanik poslednji put spavao pre nego što je krenuo na svoje prvo i poslednje putovanje.

Stara kraljevska mornarica odmara u penziji

Samo su tri mornarice iz Prvog svetskog rata sačuvane u celom svetu i upravo je kraljevska mornarica Caroline jedna od njih.

Učestvovala je i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, proputovala 148.000 kilometara, što je otprilike tri kruga oko sveta, i sada zasluženo odmara u penziji.

Danas je ova stara lepotica muzej na vodi u kojem će vam licencirani vodiči otkriti zanimljivosti o posadi koja je živela i radila u malenim kabinama moćnog broda.

Slavna riba koju svi obožavaju

Losos znanja. Tako se zove popularna skulptura ribe u Belfastu na reci Lagan. Riba je biće iz irske mitologije, koja je popila svo znanje sveta. Onaj ko je ulovi i pojede biće blagoslovlen istim darom.

Kad se zatvor zatvori: Crumlin Road Gaol

Poznat kao HMP Belfast i definitivno jedan od zanimljivijih muzeja.

U ovom bivšem zatvoru boravile su ubice i politički pobunjenici od 1846. godine kada je otvoren.

Zbog svoje očuvanosti stekao je i nadimak ''evropski Alkatraz''. U njemu su kazne služili borci za irsku nezavisnost Martin McGuinness i Bobby Sands.

Zatvor je zatvoren 1996. godine, a nakon što je godinama bio prazan, konačno je otvoren za turiste, koncerte i venčanja.

Ima reputaciju mesta opsednutog duhovima, te je pravo mesto za ljubitelje adrenalina.

Bajina Bašta: Srpski gradić kojem je Bog dao samo najlepše! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs