proslava rođendana

Slatka istorija rođendanske torte i duvanja svećica: Evo odakle seže običaj i zašto se jede raskošan desert!

Čokoladne, voćne, torte sa glazurom - neizostavne su na mnogim rođendanima širom sveta. A u nastavku saznajte istorijski aspekt rođendanske torte

Zanimljivosti
Autor:
Slatka istorija rođendanske torte i duvanja svećica: Evo odakle seže običaj i zašto se jede raskošan desert!
Foto: Shutterstock

Rođendanske torte su danas obavezne na većini rođendanskih proslava, a duvanje svećica simpatičan običaj kojem se raduju slavljenici, naročito deca.

Al, jeste li se nekada zapitali odakle seže ova tradicija okrugle poslastice?

tome prste imaju stari Grci. Koji su to naslijedili od Egipćana...

Duga slatka istorija

Egipatskoj civilizaciji i Egipćanima, onima koji su živeli pre 3 - 4 hiljade godina, pripisuje se "izum" proslave rođendana.

Neodoljivo sočne čoko kocke: Slatkiš u koji ćete se zaljubiti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Verovalo se kako faraoni na dan kad su krunisani postaju bogovi, te da su se tog dana "rodili kao Bogovi".

Ovaj običaj su pozajmili Stari Grci, verujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim desertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsećao na mesec, a sve u čast Artemide, boginje meseca.

Poslasticu su ukrasili upaljenim svećicama koje sjaje poput Meseca. Od tada je tradicija paljenja svećica.

Današnji rođendani

Moderni rođendani vuku korene iz nemačkog običaja iz 18. veka tzv. "Kinderfeste" proslave.

Na jutro dečjeg rođendana, mališan bi dobio kolač s upaljenim svećicama čiji broj bi odgovarao broju njegovih godina. Ovu dodatnu svećicu nazivali su "svetlom života", koja je bila simbol nade za još jednu godinu života.

Bela švarcvald torta bez pečenja: Slatkiš koji ne smete da propustite!(RECEPT)

foto: Shutterstock

A onda sledi muka: torta se jela tek posle ručka

Porodica bi sklonila sveće s torte koje bi gorele tokom celog dana, a u određenom trenutku dete bi u njih dunulo i poželelo želju.

Kao i danas, želja nije smela naglas da se izgovori.

S obzirom na to da su sastojci za tortu bilo prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena posle industrijske revolucije.

Kada su namirnice pojeftinije, torte su počele da se peku i u poslastičarnicama.

Nebeski kolač: Spoj višanja, sočnog krema i čokolade koji će vas odvesti na sedmo nebo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs