očaravajući fenomen

7 zanimljivosti o mrtvom moru: Impresivno čudo prirode u kojem je nemoguće potonuti!

Saznajte po čemu je sve ovaj prirodni dragulj poseban

Galerije
Autor:
7 zanimljivosti o mrtvom moru: Impresivno čudo prirode u kojem je nemoguće potonuti!
Foto: Shutterstock

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi salinitetom od čak 33 odsto.

  • Mrtvo more nalazi se na 400 metara ispod površine svetskog mora na Bliskom istoku između Jordana i Izraela. Takođe, duboko je oko 400 metara. Stoga, najveća je svetska depresija!
  • Nivo vode ovog slanog jezera ne raste jer je oko njega pustinjska klima s temperaturama od 40 Celzijusa tokom leta koja dovodi do velikog isparavanja. S druge strane, kiše su na tom području veoma retke.

Vodeno čudo u Čileu: Ovaj bazen je veliki kao 6.000 standardnih bazena!

foto: Shutterstock
  • Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 posto. Poređenja radi, Sredozemno more ima udeo od samo 3 posto soli. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svetu. Od njega je slanije Asalsko jezero u istočnoj Africi (35 posto soli), te Don Juan Pond na Antarktici (salinitet od 40 posto).
  • Zbog visokog postotka soli uslovi za život su veoma okrutni. U toj vodi mogu da prežive samo retki mikroorganizmi poput anaerobnih bakterija.
  • So i minerali u mrtvom moru pozitivno deluju na ljudsko zdravlje, pa ne čudi činjenica da još od doba Heroda I. dolaze na lečenje ljudi koji boluju od psorijaze i drugih kožnih bolesti, kao i bolesti kostiju poput osteoporoze i artritisa.
  • Zbog visokog postotka soli voda je vrlo gusta, te u njemu nije moguće plivati, ali niko ne može ni potonuti.

Prizor kakav se retko viđa: Šareni termalni izvor u Vajomingu je pravo čudo prirode!

foto: Shutterstock

Međutim, to ne znači da ovo mesto nije opasno. Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera jer veće količine mogu da poremete ravnotežu elektrolita u telu, te izazovu zastoj nekih organa. U Mrtvom moru zabranjeno je ronjenje, te skakanje u vodu kako bi se izbegao kontakt soli s očima.

  • Lekovito blato s Mrtvog mora još stari Egipćani su koristili za balzamovanje mumija.

Ostale fotografije pogledajte u našoj galeriji:

1 / 5 Foto: Shutterstock

Ružičasto jezero Pačir leči reumatizam i kožne bolesti: Ovo mesto je raj na zemlji! (FOTO)

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs